В Чехії представили пропозицію експропріації російського майна в країні

09:00 18.01.2024

Група чеських депутатів на чолі з Ондржеєм Коларжем з партії TOP 09 запропонувала законопроєкт про "захист безпеки Чеської Республіки", який дозволить експропріацію іноземної власності з метою "захисту суверенітету, територіальної цілісності Чеської Республіки та її демократичних принципів".

Про це повідомляє видання Novinky, пише Європейська правда.

Формулювання законопроєкту є загальним, у ньому прямо не згадується російська власність, хоча очевидно, що йдеться саме про неї, і сам Коларж визнає, що до неї це буде застосовано в першу чергу.

За словами авторів, рішення про те, чи буде експропрійоване майно, запропоноване МЗС, ухвалюватиме уряд.

"У заяві про компенсацію уряд визначає розмір компенсації за майно", – йдеться далі в документі і зазначається, що компенсація буде встановлена в розмірі звичайної ціни.

Це фактично означає, що Чехія, у разі прийняття рішення про експропріацію десятків об'єктів нерухомості у Російської Федерації заплатить за них.

У відповідь на критику, що його пропозиція суперечить урядовій політиці і здатна допомогти Росії фінансувати війну, Коларж відповів: "Теоретично це так, але чеський правовий порядок не допускає жодних інших методів експропріації. Боюся, що це єдиний законний варіант, який у нас є. Якщо хтось зрозуміє, що було б краще експропріювати без компенсації, він проштовхне це через парламент, що змінить нашу правову систему, я не буду проти цього. Зараз я, напевно, не готовий це пропонувати", – сказав депутат.

Уряд Чехії вирішив заморозити майже всі російські активи в Чехії, за винятком посольства і трьох об'єктів дипломатичної місії, за пропозицією міністра закордонних справ Яна Ліпавського в середині листопада минулого року. Зокрема, санкції стосуються "Підприємства з управління активами за кордоном" адміністрації президента Російської Федерації, з якого, за словами Ліпавського, "фінансується російський режим, який вбиває мирне населення в Україні".

Міністерство закордонних справ наразі вивчає пропозицію Коларжа, тому не коментує її.
 

Ще на цю тему