Канада заблокує доступ до своїх технологічних досліджень інститутам із Росії та Китаю

08:40 18.01.2024

Влада Канади вирішила не допустити потрапляння сучасних технологій, що розробляються в країні, до рук геополітичних суперників. 

Так, уряд Канади опублікував список із десятків зарубіжних інститутів та лабораторій, пов’язаних із організаціями в Росії, Китаї та Ірані, які можуть становити загрозу національній безпеці Канади.

Як пише The Moscow Times, влада Канади не фінансуватиме проєкти, якщо в них будь-яким чином братимуть участь ці інститути, пише Бізнес.Цензор.

Нові правила також визначають список дослідних областей, які в Канаді вважають пріоритетними та потребують захисту. У тому числі як сучасні види озброєнь, аерокосмічні і супутникові системи, а й цифрова інфраструктура, штучний інтелект, передові енергетичні технології, медико-біологічні розробки.

Як розповіли чиновники, оголошуючи про обмеження, в уряді дедалі більше побоюються, що стратегічні розробки потраплять до рук політичних супротивників Канади.

Нещодавно федеральний суд відмовив в отриманні візи для навчання в Університеті Ватерлоо (провінція Онтаріо) громадянину Китаю, який хотів використати отримані знання для поліпшення китайської системи охорони здоров'я. Суддя вважав, що його дії підпадають під визначення "нетрадиційного шпигунства", оскільки китайська влада могла змусити студента до такої протиправної діяльності.

Тепер канадські дослідники не зможуть отримати грант, якщо вони "афілійовані з університетом, дослідницьким інститутом або лабораторією, пов'язаними з [іноземними] військовими, оборонними організаціями або органами державної безпеки, які становлять ризик національної безпеки Канади або отримують від них фінансування або негрошову підтримку". 

Через свій зв'язок з такими органами зарубіжні дослідницькі організації включені до списку інститутів, які "являють найбільший ризик для національної безпеки Канади".

Здебільшого до списку потрапили китайські організації, наприклад, Національний університет оборонних технологій, а також іранський Університет імама Хуссейна, який займається ядерними дослідженнями. До нього також включено шість російських інститутів.

Список регулярно оновлюватиметься, а канадські дослідники повинні пам'ятати, що й не включені до нього інститути можуть становити небезпеку, тому необхідно проявляти пильність, попередили в уряді Канади.
 

Ще на цю тему