Україна почала виробляти артилерійські системи за стандартами НАТО, розширюється виробництво дронів і тепловізорів

08:00 18.01.2024

Україна почала виробляти артилерійські системи зразка НАТО, а також збільшила удвічі виробництво боєприпасів. Крім того, розширюється виробництво дронів та тепловізорів.

Про це на Давоському форумі заявив міністр з питань стратегічної промисловості України Олександр Камишін, інформує Цензор.НЕТ.

"Зараз ми переживаємо унікальний досвід переходу від стандартів радянської спадщини до стандартів НАТО і вже почали виробляти артилерійські системи за стандартами НАТО. Як сказав мій президент, ми вже починаємо це робити. Нам вдалося вдвічі збільшити виробництво боєприпасів. Це те, чому ми маємо приділяти найбільшу увагу", - наголосив міністр.

За словами Камишіна, потреба в компонентах, яких дуже бракує, закриватиметься шляхом створення спільних підприємств із західними партнерами. Крім того, Україна розпочала комплектацію гібридних систем протиповітряної оборони.

Також в Україні великими темпами розвивається виробництво дронів. Камишін наголосив, що витрати на випуск дронів значно скоротилися. 

За словами міністра, на виробництво FPV-дронів витрати впали з 1 тисячі доларів до 500 доларів. А найдешевші дрони, які виробляються в країні, коштують $300. Розвивається і виробництво тепловізорів.

"Якби ви хотіли купити що-небудь, зроблене в Україні рік тому, вам би небагато вдалося. Були деякі марки, але достатньої майстерності не було. Цей рік довів, що ми цю індустрію побудували. І це стало видимою і важливою складовою оборонної промисловості. Ми виробляємо те, що працює в небі, на воді та під водою. Усе працює", - заявив Камишін.

Міністр додав, що більшість виробників, які працюють в оборонному секторі України, є приватними: 190 з 200 компаній - недержавної форми власності.
 

Ще на цю тему