Прем’єр Бельгії: Ми не кажемо «ні» конфіскації активів РФ, потрібно працювати над механізмом

20:00 17.01.2024

Бельгія не проти конфіскації заморожених активів російського центрального банку на суму 280 мільярдів євро, але має бути чіткий механізм, наприклад використання активів як застави для залучення коштів для України.

Про це агентству Reuters сказав прем’єр-міністр Бельгії Александр Де Кроо у Давосі, передає Укрінформ.

Після того, як у 2022 році президент Володимир Путін ввів війська в Україну, Сполучені Штати та їхні союзники заборонили операції з російським центральним банком і міністерством фінансів Росії, заблокувавши близько 300 мільярдів доларів суверенних російських активів на Заході.


Країни G7 обговорюють можливу конфіскацію заморожених російських активів, хоча деякі члени Групи семи занепокоєні створенням «небезпечного прецеденту», а також відсутністю механізму і ризиками такого кроку для центральних банків країн.

За словами Де Кроо, Бельгія готова до дискусії про те, що робити з відсотками щодо заморожених російських активів і самими активами.

«Ми не кажемо «ні» конфіскації активів. Але нам потрібно працювати над механізмом. Наприклад, вони можуть бути використані як застава для залучення коштів для України. Ми відкриті до подальшого обговорення та готові брати участь у розв'язанні питання, пошуку правової основи для цих переказів в Україну, не дестабілізуючи світову фінансову систему», - сказав бельгійський прем’єр.

Де Кроо наголосив на ризику підірвати фінансову стабільність, оскільки центральні банки часто депонують активи один одному.

Як зазначається, левова частка активів - по суті цінні папери, в які інвестував Центральний банк РФ - заморожені в Euroclear, депозитарії в Брюсселі. Деякі цінні папери підлягають погашенню і, отже, конвертуються в готівку - операція, яка оподатковується за ставкою 25%, сказав Де Кроо.

«Якщо є якийсь оподатковуваний дохід, ми його відокремлюємо, щоб він міг піти в Україну», — сказав він.

За його словами, податок на заморожені активи становив близько 1,3 мільярда євро в 2023 році, а в 2024 році становитиме близько 1,7 мільярда євро.

Міністр фінансів США Дженет Єллен торік висловлювала занепокоєння щодо значних юридичних перешкод для конфіскації заморожених російських активів, але нещодавно підтримала вивчення цієї ідеї в умовах обмеженого фінансування.

Ще на цю тему