Уряд Румунії досяг домовленостей з фермерами, які блокували кордон з Україною

14:20 16.01.2024

Міністерство сільського господарства Румунії та представники великих сільськогосподарських організацій 15 січня досягли угоди, яка задовольняє кілька вимог фермерів, що протестують та блокують кордон з Україною.

Міністр сільського господарства Флорін Барбу повідомив, що угода включає 13 вимог фермерів. Водночас обговорення триватимуть, щоб знайти компроміс щодо невирішених запитів, передає Бізнес.Цензор з посиланням на Euractiv.

Уряд зобов’язався повністю субсидувати всі сільськогосподарські акцизи до 2026 року та негайно ввести в дію положення про субсидовані відсоткові позики.

За словами Маріуса Міку, одного з представників фермерів на переговорах, підписана угода не означає негайного припинення протесту, оскільки на їх тривалість можуть вплинути майбутні переговори з транспортниками, які триватимуть до четверга.

Міку додав, що важливо, щоб уряд до 31 січня дозволив відступ від обов’язкових правил сівозміни та 4% перелогових земель у кожній фермі.

Крім того, уряд задовольнив вимоги щодо компенсації збитків, завданих імпортом з України. Заходи включають чітке маркування зернових та інших товарів, а також електронний моніторинг пломб за допомогою GPS у порту Констанца.

Міністр Барбу заперечив, що Румунія прагне запровадити імпортне мито на імпорт українського зерна.

Напередодні у Міністерстві сільського господарства Угорщини повідомили, що профільні міністри Болгарії, Польщі, Румунії, Словаччини та Угорщини у спільному листі до Європейської комісії вимагають запровадження імпортних мит на українське зерно через нібито недобросовісну конкуренцію.

У листі, який цитує угорське відомство, п’ять східних країни Євросоюзу просять Єврокомісію вжити заходів через дешевшу сільськогосподарську продукція з України, яка, як вони стверджують, поглинає їхні експортні ринки.
 

Ще на цю тему