Громадськість засудила намагання влади ліквідувати кримський університет (звернення)

20:00 15.01.2024

Представники української громадськості та експертної спільноти, звернулися до Президента України, Кабінету Міністрів України та рішуче засудили намагання ліквідувати Таврійський національний університет ім. В.І. Вернадського.

Відповідно до оприлюдненого в медіа проєкту Розпорядження Кабінету Міністрів України Таврійський національний університету ім. В.І. Вернадського збираються реорганізувати шляхом його приєднання до Національного університету «Києво-Могилянська академія».

Раніше ІА «Голос Криму» вже писала про зазначений проєкт Розпорядження.

У своєму зверненні представники кримських організацій та експертної спільноти наголошують на важливості збереження кримського вишу.

«ТНУ, який функціонує в екзилі, повинен був стати, і це завдання ніхто скасувати не може, суспільно-політичним проектом зі стратегічним завданням – надання науково-методичного супроводу та внесення практичних рекомендацій щодо формування та реалізації державної політики в гуманітарній сфері, реінтеграції деокупованої території Автономної Республіки Крим та м. Севастополя, підготовки кадрового резерву», – зазначається у зверненні.

Також у зверненні наголошується на тому, що у разі прийняття рішення про ліквідацію ТНУ це буде сприйнято громадянським суспільством, у тому числі громадянами України на тимчасово окупованих територіях, як один з кроків влади України щодо відмови від деокупації та реінтеграції території Автономної Республіки Крим та м. Севастополя.

По суті цей крок можна буде розцінювати як відмову України від стратегічної мети – «відновлення територіальної цілісності України у межах 1991 року», яка закріплена законодавчо.

Громадськість закликала українську владу відмовитися від планів щодо ліквідації Таврійського національного університету ім. В.І. Вернадського; публічно заявити про свою позицію з цього питання. А також провести відкритий діалог з кримською громадськістю та кримським експертним середовищем щодо покращення подальшого функціонування Таврійського національного університету ім. В.І. Вернадського, як бази когнітивної деокупації Криму в освітній сфері та забезпечення кадрового потенціалу для майбутньої реінтеграції Криму.

ЗВЕРНЕННЯ

представників кримських організацій та експертної спільноти

щодо ситуації з ліквідації Таврійського Національного Університету імені В.І. Вернадського

У засобах масової інформації, соціальних мережах, на спеціальних освітніх сайтах шириться інформація про підготовку розпорядження Кабінету Міністрів України про ліквідацію єдиного релокованного з території тимчасового окупованого Кримського півострова вищого навчального закладу – Таврійського національного університету ім. В.І. Вернадського (ТНУ), шляхом його приєднання до Національного університету «Києво-Могилянська академія».

Ми, представники української громадськості та експертної спільноти, звертаючись до чинної влади України рішуче заявляємо про недопустимість ухвалення такого рішення.

Ми пам’ятаємо, як релокований лише в грудні 2015 року з тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим та м. Севастополь ТНУ в 2016–2017 роках потребував активного втручання громадськості для того, щоб Міністерство освіти і науки України почало реалізовувати на практиці рішення щодо початку роботи на контрольованій території України релокованного Таврійського національного університету.

Ми чудово пам’ятаємо, як чиновники МОН системно ігнорували звернення громадськості та представників експертної спільноти з питань налагодження роботи релакованого ЗВО.

Ми усвідомлюємо всі проблеми, що пов’язані з діяльністю ТНУ на контрольовані території України в минулого і сьогодні.

Водночас вважаємо за необхідне публічно звернути увагу Президента України Володимира Зеленського, депутатів Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, Міністерства освіти і науки України, Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України, Представництва Президента в Автономній Республіці Крим на наступні аспекти цього дуже непростого і водночас політично вагомого питання в гуманітарній сфері деокупації та реінтеграції ТОТ АР Крим та м. Севастополя.

Єдиний релокований з тимчасово окупованої території Кримського півострова ЗВО – Таврійський національний університет ім. В. І. Вернадського, є одним з нечисленних в минулому реальних прикладів дієвих кроків влади, спрямованих на деокупацію та реінтеграцію території Кримського півострова.
Без функціонуючого Таврійського національного університету ім. В. І. Вернадського (ТНУ) питання майбутньої реінтеграції Криму, зокрема в освітній сфері та сфері забезпечення кадрового потенціалу для майбутньої реінтеграції Криму, залишиться лише непідтвердженими словами за великого дефіциту довіри у кримській політиці, що формується і реалізується в Україні.

ТНУ, який функціонує в екзилі, повинен був стати, і це завдання ніхто скасувати не може, суспільно-політичним проектом зі стратегічним завданням – надання науково-методичного супроводу та внесення практичних рекомендацій щодо формування та реалізації державної політики в гуманітарній сфері, реінтеграції деокупованої території Автономної Республіки Крим та м. Севастополя, підготовки кадрового резерву.
Ліквідація ТНУ, як єдиного релокованого вищого навчального закладу Криму, сприйматиметься спільнотою як одна з поразок України у питаннях майбутньої реінтеграції Кримського півострова.

У разі прийняття Кабінетом Міністрів України рішення про ліквідацію Таврійського національного університету ім. В.І. Вернадського в будь-якій формі (реорганізація, об’єднання, приєднання тощо) це буде сприйнято громадянським суспільством, у тому числі громадянами України на тимчасово окупованих територіях, як один з кроків влади України щодо відмови від деокупації та реінтеграції території Автономної Республіки Крим та м. Севастополя.
Тобто від раніше заявленої стратегічної мети – «відновлення територіальної цілісності України у межах 1991 року», яка закріплена законодавчо.

Таке рішення, у разі його прийняття, обов’язково буде використано владою держави-агресора як з пропагандистською метою, в першу чергу, на окупованій території Криму, так і з метою просування бажаного для держави-окупанта результату – міжнародного визнання тимчасово окупованої території Криму як «невід’ємної частини території рф».

При цьому слід пам’ятати – поки Крим перебуває в окупації війна росії проти України не закінчиться: «з Криму все почалося – в Криму і закінчиться».

Нам би не хотілося, щоб українська громадськість та наші міжнародні партнери у разі ухвалення рішення про ліквідацію шляхом реорганізації Таврійського національного університету ім. В.І. Вернадського отримали черговий приклад того, як в умовах війни руйнується база української освітньої системи для задоволення кишенькових та корупційних інтересів окремих осіб через освоєння матеріально-технічної бази запланованого до ліквідації єдиного релокованого з тимчасово окупованої території Криму університету.
Закликаємо Президента України Володимира Зеленського, депутатів Верховної Ради України, Кабінет Міністрів України, Міністерство освіти і науки України, Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України:

Відмовитися від планів ліквідації Таврійського національного університету ім. В.І. Вернадського.
Публічно заявити про свою позицію з цього питання.
Провести відкритий широкий діалог з кримською громадськістю та кримським експертним середовищем щодо покращення подальшого функціонування Таврійського національного університету ім. В.І. Вернадського, як бази когнітивної деокупації Криму в освітній сфері та забезпечення кадрового потенціалу для майбутньої реінтеграції Криму.
Наразі звернення підтримали:

Юрій Смєлянський, експерт з питань тимчасово окупованих територій, співзасновник БО «Інститут Чорноморських стратегічних досліджень», експерт групи «Гуманітарна політика» Експертної мережі Кримської платформи;

Валентина Потапова, керівниця напрямку національної адвокації в сфері освіти Центру громадянської просвіти «Альменда», експертка робочої групи «Гуманітарна політика» Експертної мережі Кримської платформи;

Андрій Щекун, координатор групи «Гуманітарна політика» Експертної мережі Кримської платформи, головний редактор газети «Кримська світлиця», випускник ТНУ;

Сергій Ковальський, голова громадської організації «Кримський центр ділового та культурного співробітництва «Український дім»;

Андрій Іванець, кандидат історичних наук, провідний науковий співробітник Національного музею Голодомору-геноциду, експерт групи «Гуманітарна політика» Експертної мережі Кримської платформи, випускник ТНУ;

Сергій Вікарчук, голова Ради ветеранів Криму при Крайовій Раді Українців Криму;

Володимир Ляшенко, виконавчий директор ГО «Союз Вимушених переселенців», експерт групи «Гуманітарна політика» Експертної мережі Кримської платформи, випускник ТНУ

Ольга Слободянюк, членкиня ГО «Геополітичний альянс жінок», співзасновниця ГО «Асоціація коучів та фасилітаторів освіти ECF-Ed», заступниця директора ПО ЗО «Ліцей «Едюкейтер»;

Людмила Щекун, редактор онлайн-медіа «Інформаційна агенція «Голос Криму», випускниця ТНУ;

Наталя Руденко, заслужений працівник освіти України, директор Сімферопольської НВК «Українська школа-гімназія» (1997-2014 рр.);

Петро Вольвач, голова Кримського осередку Наукового товариства вчених імені Тараса Шевченка, лауреат премій Л. П. Симиренка та Дмитра Нитченка;

Василь Чирва, доктор хімічних наук. професор, завідувач кафедри органічної та біологічної хімії, декан хімічного факультету Таврійського національного університету до 2014 року; понад 40 років працював викладачем в ТНУ;

Андрій Клименко, головний редактор кримського інтернет-видання BlackSeaNews, провідний експерт «Інституту Чорноморських стратегічних досліджень», Заслужений економіст АР Крим;

Галина Сазоненко, директорка Українського гуманітарного ліцею Київського національного університету імені Тараса Шевченка, народного вчителя України, кандидата педагогічних наук, кавалера орденів Великої княгині Ольги ІІІ ступеня, Рівноапостольного князя Володимира Великого ІІІ ступеня, князя Ярослава Мудрого V ступеня;

Гаяна Юксель, кандидатка філологічних наук, доцентка кафедри журналістики Навчально-наукового Інституту філології та журналістики ТНУ імені В.І. Вернадського, експертка Експертної мережі Кримської платформи.

Ще на цю тему