Що це за десантно-штурмові бригади формує РФ і чи дійсно вони будуть здійснювати десанти

09:00 15.01.2024

Скоріш за все, такі десантно-штурмові бригади у РФ формуються зовсім не для десантів, а через доволі банальні причини й лише з однією метою
Вукраїнських ЗМІ доволі широко вже розійшлась новина про те, що РФ формує десантно-штурмові бригади. При цьому одразу з дописами про те, що ці бригади будуть здійснювати десанти у тилах. Джерелом цієї інформації зазначається Institute for the Study of War (ISW).

Й вкотре з боку Defense Express можемо лише нагадати, що ISW фактично є лише "агрегатором" інформації, при цьому до кожної тези докладається посилання на джерело. У цьому випадку ним стали російські Telegram-канали "Бердянск ZaVtra" та "Военный Осведомитель".

Й сама конкретика новини у тому, що, як пишуть російські неофіційні джерела, у 58-ій загальновійськовій армії РФ створена 49-а окрема десантно-штурмова бригада, яка діє на Запорізькому відтінку фронту. Окремо зазначається, що ця десантно-штурмова бригада нібито створена не у складі російських повітряно-десантних військ, які є окремим родом військ, а у складі сухопутних військ.

Тобто такі десантно-штурмові бригади діють у складі армії та підкорюються безпосередньо її керівництву, а не у складі окремого роду військ. Також наводиться історичний досвід часів Афганістану, а також поточний у США, де у сухопутних дивізіях питанню аеромобільності, за рахунок вертольотів, приділяється величезна увага.

У РФ ще задовго до повномасштабного вторгнення в Україну також приділяли питанню вертолітних десантів величезну увагу. Й навіть з різним ступенем успіху його реалізували. Наприклад, під час вторгнення 24 лютого 2022 року були здійсненні вертолітні десанти на стратегічні об'єкти, на Каховську ГЕС, а також значно відоміший епізод - на Гостомель.

Але ці десанти були здійснені повітряно-десантними військами, а вся суть "новизни" у тому, що тепер у РФ створюються десантно-штурмові бригади у підпорядкування армійського командування загальновійськових армій. Й одночасно з цим можливо повернутися до питання - чи дійсно такі підрозділи будуть здійснювати десант.

На це питання можливо дати доволі просту відповідь - дуже навряд. Бо для здійснення вертолітного десанту у тил, необхідно мати впевненість у тому, що самі вертольоти долетять. Й одна справа, коли це початок війни і є фактор несподіваного удару та відсутності фронту з багатоешелонованою обороною з насиченим ППО, або, як мінімум, в умовах маневрової швидкоплинної війни. Зовсім інша - поточні реалії поля бою, в якому вертольоти намагаються не наближатися до переднього краю ближче дальності дії ПЗРК.

Звісно є окремі випадки, наприклад, епізоди з "повітряним мостом", які здійснили українські вертолітники для підтримки захисників вже заблокованого Маріуполя весною 2022 року. Але загалом у цій операції було лише 16 вертольотів у окремих нічних "рейсах", з яких було втрачено три, для вкрай ризикованої та дійсно унікальної операції. Й попри наявність десантно-штурмових та повітряно-десантних бригад у складі "ВДВ", РФ жодного разу після лютого 2022 року не здійснювала десанти.

Чи розуміють це у Москві - безумовно так. А дійсною причиною створення саме десантно-штурмових бригад є те, що їх озброєння та військова техніка адаптована до десантних можливостей вертольотів і це легкі за озброєнням бригади. Й в умовах, коли вони не будуть здійснювати десанти, залишається лише друга частина - штурми, але без власної важкої бронетехніки або лише з приданою з інших підрозділів.

Чому на такі кроки йдуть у РФ також легко пояснюється тим, що існує брак штатного озброєння, а назвати нові бригади "піхотними" значно гірше ніж дати назву "десантно-штурмових". Тому наразі можливо зробити припущення, що такі нові бригади у РФ не призначені для десантів та дій у тилу. Хоча не виключено, що у Кремлі все ж таки дадуть наказ використати їх безпосередньо за назвою.

Теми:

Ще на цю тему