Президентка Європарламенту: ЄС має посилювати підтримку України

15:20 12.01.2024

Президент Європарламенту Роберта Мецола, яка розпочала з Риги своє турне країнами ЄС перед майбутніми європейськими виборами, висловила вдячність Латвії за підтримку України та зазначила, що Європа має надалі збільшувати її.

Про це вона сказала в Ризі під час спільної заяви для преси із речницею латвійського Сейму Дайгою Мієріня, повідомляє Укрінформ.

«Ми обговорили європейську відповідь на російську агресію та підтримку України, за яку я хочу тепло подякували Латвії та її народу не лише в день після того, як Президент Зеленський був у цьому місті, а також за лідерство, яке ми бачили з початку російського вторгнення. Важливо, щоб ми продовжували та збільшували нашу підтримку для України фінансово та у військовому вимірі», - зазначила Мецола.

Вона нагадала, що Європарламент був найсильнішим адвокатом для відкриття переговорів про членство в ЄС з Україною та Молдовою.

«Для нас очевидно, що розширення є найсильнішою геополітичною, стратегічною та орієнтованою в майбутнє інвестицією. Її здатність до трансформації (суспільства) ми знаємо дуже добре і в Сеймі, і в Європарламенті. Ми активно підтримуємо також Верховну Раду, яка готує реформи, необхідні на європейському шляху України», - додала президент Європарламенту.

Говорячи про європейські вибори, які мають відбутися влітку цього року, вона наголосила, що всі європейці мають усвідомлювати важливість цього моменту та прийти на виборчі дільниці, оскільки це не лише прояв демократії, а й інвестиція у майбутнє Європи.

«Наступний склад Європарламенту ухвалюватиме ключові рішення, що матимуть прямий вплив на життя людей, тому кожен голос має значення. У 2019 році рівень явки на виборах до Європарламенту був доволі низьким - на рівні 33%, в той час як по ЄС це було дещо більше 50%. Громадяни Латвії, якщо вони не хочуть передавати рішення про власне майбутнє комусь ще, мають прийти та проголосувати в суботу, 8 червня», - підкреслила Мецола.

Від початку російської агресії Європейський Союз та його країни-члени продовжують надавати Україні суттєву політичну, економічну, військову та гуманітарну допомогу, загальний обсяг якої вже сягнув майже 85 мільярдів євро. 1 лютого у Брюсселі відбудеться спеціальна зустріч Європейської ради, під час якого лідери країн ЄС мають погодити зміни до багаторічного бюджету ЄС на 2024-2027 роки, які включають, зокрема, створення Українського фонду в розмірі 50 мільярдів євро для негайної фінансової підтримки України та для її повоєнної відбудови.
 

Ще на цю тему