Україна та Латвія підписали документи про технічну, фінансову та оборонну співпрацю

14:00 12.01.2024

Під час візиту президента України Володимира Зеленського до Риги українські та латвійські урядовці підписали угоду про технічне та фінансове співробітництво, а також меморандум щодо співробітництва у сфері оборони й безпеки.

Про уе пише Європейська правда з посиланням на Офіс президента.

Укладення угоди про технічне та фінансове співробітництво дасть змогу створити організаційно-правові засади співпраці з використання міжнародної технічної допомоги, тоді як меморандум має на меті підтримку співпраці у сферах оборони й безпеки, йдеться в пресрелізі.

Зазначаюють, що перший документ також сприятиме реалізації проєктів допомоги Україні з боку Латвії щодо постачання обладнання та матеріалів для відбудови, передачі Києву сучасних технологій, а також впровадження пріоритетних реформ у сфері євроінтеграції.

Угода має посилити залучення Риги до процесу відбудови України, на що у проєкті держбюджету Латвії на 2024 рік передбачено 5 млн євро на проєкти з відбудови та реконструкції соціальної інфраструктури в Чернігівській області, йдеться в повідомленні.

Водночас меморандум передбачає підтримку реалізації спільних проєктів у галузі оборонних технологій, включно з проєктами з розробки та виготовлення дронів, засобів РЕБ, наземного та морського розмінування та інших оборонних продуктів.

Співпраця також охоплюватиме напрями кіберзахисту, засобів комунікації та інтегрованих рішень, резюмують в офісі президента.

Раніше повідомляли, що Латвія підготувала наступний пакет військової допомоги для України, до якого увійдуть в тому числі гаубиці, артилерійські боєприпаси, протитанкові і зенітні системи.

Крім того, повідомив президент Едгарс Рінкевичс, Латвія планує протягом 2024 року провести навчання для 3000 українських військових та продовжить проєкти реабілітації для українських військових і прикордонників. 

Також президент Латвії повідомив, що його країна очолює "коаліцію дронів" серед союзників, які надають військову підтримку Україні.
 

Ще на цю тему