У РФ напередодні президентських виборів підтримка війни проти України знизилася

14:20 09.01.2024

Російська влада продовжує свої зусилля щодо консолідації контролю над інформаційним простором напередодні президентських виборів восени 2024 року. Як наслідок, рівень внутрішньої підтримки повномасштабного вторгнення в Україну серед росіян дещо знизився.

Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW), інформує Цензор.НЕТ.

Як зазначається, влада РФ намагається консолідувати контроль над інфопростором перед виборами президента у березні цього року. Вона взялася карати медіа та окремих громадян за поширення "фейків", в яких нібито дискредитується російська армія.

У Росії на цьому тлі дещо знизився рівень внутрішньої підтримки повномасштабного вторгнення в Україну, але цього недостатньо для розгортання гучного антивоєнного руху у РФ.

За повідомленнями кремлівських ЗМІ, російські Генпрокуратура, Мінцифри та Роскомнагляд підготували законопроєкт про "оперативне блокування протиправного контенту в Інтернеті" за допомогою спеціалізованої інформаційної системи.

Як зазначається, у 2023 році Генпрокуратура РФ направила до Роскомнагляду 555 повідомлень із вимогою заблокувати "фейки", які "дискредитують" ЗС РФ і військове та політичне керівництво країни.

Водночас російська влада видалила або заблокувала понад 69 тис. інтернет-ресурсів. Кажуть, що темами цих нібито неправдивих матеріалів чи коментарів стали війна проти України, рішення органів влади РФ та порушення виборчого процесу під час виборів губернаторів у вересні 2023 року.

Читайте також: Росіяни формують перелік "спостерігачів" на виборах президента РФ на окупованих територіях, - Центр нацспротиву

Так, 8 січня російське опозиційне видання "Верстка" повідомило, що останні опитування показали зниження підтримки росіян повномасштабного вторгнення РФ в Україну напередодні президентських виборів.

Видання послалося на дані опитувань опозиційних соціологічних організацій "Chronicles" й "Public Sociology Laboratory", а також на невказані джерела в Кремлі. Вони нібито показують, що відсоток росіян, які підтримують виведення російських військ з України "без досягнення цілей Кремля", вперше перевищив відсоток громадян Росії, які підтримують продовження війни наприкінці 2023 року.

Неназване джерело, пов’язане з адміністрацією президента Росії, повідомило "Верстці", що менш як 50% респондентів нещодавнього опитування, спонсорованого Кремлем, підтримують продовження війни Росії в Україні, тоді як понад 30% виступають за мирні переговори.

Однак "Верстка" стверджує, що зниження підтримки війни ще не призвело до гучного антивоєнного політичного руху в Росії через постійну внутрішньополітичну підтримку диктатора Володимира Путіна.

Наприкінці листопаду 2023 року видання Chronicles заявило, що дані телефонного опитування у жовтні свідчать про те, що відсоток респондентів, які є прихильниками війни й не підтримують виведення російських військ з України, якщо Росія не досягне своїх "військових цілей", зменшився з 22% до 12% у період з лютого 2023 року по жовтень 2023 року.

Водночас 40% респондентів підтримали виведення російських військ з України без досягнення "цілей" Кремля. Ця цифра залишалася незмінною на рівні приблизно 39-40% впродовж 2023 року.

Однак "Левада-центр" наприкінці жовтня заявив, що 55% опитаних росіян вважають, що Росія має розпочати "мирні переговори", тоді як 38% виступають за продовження ведення війни – ці цифри переважно залишаються незмінними з липня 2023 року.

Крім того, 5 грудня організація також опублікувала опитування, яке показало, що російська громадськість, як і раніше, розмірковує над питаннями про завершення і результат війни, а також про мобілізацію й перспективи миру відповідно до зростання внутрішньої підтримки виведення російських військ з України та закликів до "мирних переговорів". 

Теми:

Ще на цю тему