Уряд Польщі стогодні планує підписати угоду з фермерами для припинення блокування кордону з Україною — Rzeczpospolita

16:30 06.01.2024

Міністр сільського господарства Чеслав Секерський в суботу, 6 січня, підпише угоду з фермерами з організації Ошукане село, завдяки якій вони більше не будуть блокувати прикордонний перехід Медика — Шегині.

Про це повідомляє Rzeczpospolita, пише НВ.

Повідомляється, що угода створить «позитивну динаміку», яка дозволить автоперевізникам у майбутньому зняти блокування прикордонних пунктів з Україною.

Секерський заявив, що Ошукане село вимагає від уряду дотацій на кукурудзу, низькопроцентні кредити ліквідності та зупинки підвищення ставки сільськогосподарського податку на рівні минулого року. Крім того, фермери вимагають поширити заборону на імпорт сировини, а також на м’які фрукти, цукор, спирт, мед, яблучний концентрат, свіжі яйця, м’ясо птиці.

Секерський вже погодився з трьома вимогами — субсидії на кукурудзу, відсутність підвищення податків та дешеві кредити — ще напередодні Різдва.

Зазначається, що Міністерство все ще чекає на повідомлення Європейської комісії про виділення одного мільярда злотих (220 млн євро) на субсидії для кукурудзи. Уряд планує виділити ще 2,5 млрд злотих (550 млн євро) на кредитування.

Раніше Секерський підтвердив, що ембарго на українські продукти залишиться в силі і є безстроковим. Міністр підкреслив, що необхідно допомагати Україні, але так, щоб це не шкодило прибутковості польського сільськогосподарського виробництва.

Польські перевізники розпочали страйки на кордоні з Україною з 6 листопада. Вони заблокували три пункти пропуску для проїзду вантажного транспорту: Корчова — Краковець, Гребенне — Рава-Руська та Дорогуськ — Ягодин.
 

Ще на цю тему