Фінляндія хоче з 2025 року відмовитись від імпорту СПГ з Росії

08:30 06.01.2024

Фінський уряд має намір заборонити імпорт російського скрапленого природного газу на територію Фінляндії. Відповідну заборону можуть запровадити в 2025 році.

Про це заявив міністр з питань клімату та навколишнього середовища Кай Мюккянен, пише ZN.UA з посиланням на Helsingin Sanomat.

«Я не хочу обіцяти якусь конкретну дату, але, сподіваюся, що наступного року заборона буде діяти», — заявив він.

Рішення буде засноване на новій реформі газового ринку Європейського Союзу, про яку домовилися в грудні 2023 року. Вона, як очікується, набуде чинності навесні та дозволить країнам-членам забороняти імпорт трубопровідного газу та СПГ з РФ і Білорусі з міркувань безпеки.

Уряд Фінляндії планує ретельно підготувати пропозицію щодо заборони. Також треба буде провести консультації з Єврокомісією та врахувати можливі занепокоєння сусідніх країн. Потім рішення буде діяти протягом обмеженого часу.

У медіа додали, що Латвія та Литва вже заборонили імпортувати газ з Росії національними рішеннями, але Фінляндія хоче дочекатися вступу в силу реформи в Євросоюзі, щоб заборона була більш простою та мала кращу правову визначеність.

«Було б найпростіше, якби ЄС прийняв спільне рішення з цього приводу, але деякі країни-члени не готові до цього. Це факт, що таке рішення не може бути прийнято на рівні ЄС», — зазначив Мюккянен.

Закупки російського СПГ з боку Фінляндії, за словами міністра, були незначними. Вони пов’язані з контрактними зобов'язаннями.

Як писав Financial Times, поставки російського скрапленого природного газу до ЄС дещо знизилися минулого року після різкого зростання у 2022 році, посилюючи впевненість у тому, що Союз може нарешті позбутися імпорту викопного палива з РФ.
 

Ще на цю тему