У Литві судитимуть підозрюваного в постачанні зброї РФ в обхід санкцій

15:40 04.01.2024

Окружна прокуратура Вільнюса передала до суду справу, за якою жителя литовської столиці звинувачують у контрабанді зброї в Росію та порушенні міжнародних санкцій проти РФ.

Як пише Європейська правда, про це йдеться в повідомленні відомства.

Прокуратура висунула обвинувачення 47-річному чоловіку та його підприємству, яке у 2019-2021 роках займалося перевезеннями зброї, її частин і боєприпасів до РФ та з Росії через Киргизстан.

"Зібрані під час розслідування дані дозволяють обґрунтовано вважати, що Е.П., порушуючи постанову уряду Литовської Республіки "Про застосування економічних санкцій, що обмежують торгівлю зброєю" та положення рішення Ради ЄС "Про обмежувальні заходи у зв'язку з діями Росії, що дестабілізують ситуацію в Україні", починаючи з серпня 2020 року, імпортував майже 1300 одиниць вогнепальної зброї, 3300 її складових частин та понад 20 тисяч боєприпасів", – йдеться у повідомленні відомства.

Зазначається, що обвинувачений без зазначення в митних деклараціях фактичної країни кінцевого призначення експортував 406 одиниць вогнепальної зброї, 16 частин вогнепальної зброї і більше ніж 500 тисяч набоїв з ЄС до Киргизстану, знаючи, що ці товари передадуть компаніям і фізичним особам у РФ.

Слідство вважає, що підозрюваний надав документи, в яких навмисне не були вказані ідентифікаційні дані зброї, що свідчать про країну її придбання, для отримання дозволів на продаж зброї, її частин і боєприпасів.

Раніше повідомляли, що департамент міграції Литви виявив литовців, які пов'язані з особами, включеними до санкційних списків Євросоюзу.

За даними Міністерства внутрішніх справ Литви, щойно Департамент міграції визначить, скільки родичів осіб, які потрапили під санкції ЄС, мають литовське громадянство, перед іншими установами буде поставлено завдання оцінити, чи не беруть вони участь у схемах обходу вищезазначених санкцій.

До такої перевірки вдалися після того, як з'ясувалося, що двоє дітей російського мільярдера Романа Абрамовича – Анна та Аркадій – мають литовські паспорти і, можливо, допомогли батькові обійти міжнародні санкції.

Після цього литовське МВС заявило, що готує пропозиції змін до законодавства, які дозволили б позбавляти литовського громадянства з міркувань нацбезпеки.
 

Ще на цю тему