Туреччина й надалі будуть ретельно дотримуватися Конвенції Монтре – МО

14:20 04.01.2024

Туреччина докладає зусиль для завершення російсько-української війни та відновлення дії Чорноморської зернової ініціативи, а також буде й надалі дотримуватися положень Конвенції Монтре.

Про це заявив міністр оборони Туреччини Яшар Гюлер в інтерв'ю, яке вийшло у січневому номері аналітичного журналу Kriter, який видає Фонд політичних, економічних та соціальних досліджень (SETA), повідомляє Укрінформ.

«Туреччина ретельно, відповідально та неупереджено виконує Конвенцію про протоки Монтре, яка забезпечує баланс у Чорному морі, і ми сповнені рішучості й надалі її виконувати. З іншого боку, ми запустили «Тристоронню ініціативу» під керівництвом нашої країни, включаючи Болгарію та Румунію, проти мінної небезпеки в Чорному морі», - сказав Гюлер.

Водночас міністр наголосив на підтримці територіальної цілісності України.

«Щодо протистояння між Україною та Росією, Туреччина з першого дня продовжує зусилля під керівництвом нашого президента, щоб знайти вирішення цієї кризи. У цьому контексті ми заявляємо, що територіальна цілісність України має бути захищена на всіх рівнях та на всіх майданчиках», - наголосив міністр оборони Туреччини.

За його словами, Анкара також докладає зусиль щодо реактивації Чорноморської зернової угоди, яка «зробила значний внесок у подолання зернової кризи». «Крім того, відновлення миру та стабільності в Чорному морі є важливим для всього світу, особливо для прибережних держав», - сказав турецький міністр.

Нагадаємо, Туреччина заявила, що не дозволить двом мінним тральщикам, які Велика Британія передає Україні, пройти транзитом через її води на шляху до Чорного моря, обгрунтовуючи це рішення положеннями Конвенції Монтре.

Речник Військово-Морських сил України Дмитро Плетенчук зазначив, що ВМС ЗСУ не подавали запит до Туреччини на проходження тральщиків.

Конвенція Монтре, прийнята 1936 року на Конференції про режим Чорноморських проток, відновила суверенітет Туреччини над протоками з Чорного у Середземне море.
 

Ще на цю тему