Зеленський: Керченський міст – це військовий об'єкт

12:20 02.01.2024

Україна просить Німеччину надати далекобійні крилаті ракети Taurus для знищення незаконно збудованого Керченського мосту. Це дозволить послабити військовий потенціал Росії у Криму, оскільки битва за півострів стане епіцентром війни і успішна операція по його звільненню стала б «прикладом для всього світу».

Про це в інтерв’ю The Economist сказав президент України Володимир Зеленський. Він зазначив, що деокупація Криму дасть можливість зменшити кількість російських атак із цього регіону. Очільник держави зауважив, що втрата Криму, який є ключовим елементом кремлівської пропаганди, показала б, що «тисячі солдат армії РФ померли лише через путінські амбіції», - пише ZN.UA.

Видання цитує британських посадовців, котрі стверджують, що протягом останніх чотирьох місяців українські військові знищили близько 20% кораблів Чорноморського флоту РФ, тому втрата військово-морських баз на півострові стала б величезною ганьбою для Владіміра Путіна.

Водночас Зеленський зауважив, що військові успіхи України залежатимуть від швидкості надання допомоги від союзників. Зокрема, щоб знищити Керченський міст необхідні німецькі ракети Taurus, котрі мають можливість забезпечити вибух глибоко всередині цілі. На думку Зеленського, Німеччина – не єдина країна на Заході, яка стримує надання зброї далекобійної зброї.

«Росія повинна знати, що для нас Керченський міст – це військовий об'єкт», – підкреслив президент.