Російська ракета під польським Замосць кружляла рівно там де стояв німецький Patriot й діє армійська база США

14:30 30.12.2023

Інцидент з вже другою російською крилатою ракетою у Польщі значно цікавіший ніж просто демонстрація сили, бо мова йде про її проліт у районі військових баз, які використовують збройні сили США та Бундесвер

Як повідомляе Війсковий портал« DEFENSE EXPRESS»
Ситуація з перебуванням у Польщі російської крилатої ракети, яка залетіла у повітряний простір країни у районі міста Замосць вчора, 29 грудня, може бути значно цікавішим ніж сам факт того, що ракети РФ вже не вперше літають (та навіть падають) над країнами НАТО.

Й після ситуації, коли у ще у грудні 2022 року російська Х-55 впала під Бидгощем, пролетівши 450 км, але офіційно про це стало відомо лише у травні, коли вже екс-міністр оборони Польщі доповів результати перевірки, здається мало що може здивувати. Але здається, що події 29 грудня 2023 року можуть бути ще цікавішими.

Почати треба з того, що, як пише польський Defense24, уламки самої ракети безрезультатно шукали у районах населених пунктів Комарув та Вулька-Лабунська, останні заходиться у 10 км від Замосць.

Райони пошуку уламків російської крилатої ракети (джерело: Defense24)

Це більш ніж цікава інформація з огляду на те, що саме у районі Замосць збройні сили Німеччини на початку цього року розгорнули ЗРК Patriot, про що офіційно й повідомило Люфтваффе.

Точне місце розташування цього ЗРК звісно не повідомлялось, але у листопаді Люфтаффе просто виклало точне його місцезнаходження. Але така відритись була пов'язана з тим, що саме у листопаді була завершена місія з його чергування.

Й через місяць після того, як німецькі розрахунки Patriot зі словами Auf Wiedersehen покинули район Замосця, там пролітає російська крилата ракета.

Водночас ще один аспект, який теж вартий уваги. Як зазначає видання, поряд із Замосць також знаходиться невелика база збройних сил США. Мова йде про невеликий аеродром місцевого аероклубу Zamość EPZA на околиці міста, який, як мінімум з 2022 року, використовується армією США. Зокрема його використовувала 82-а повітряно-десантна дивізія, яка також використовувала полігон (№3391) на північ від міста.

Тобто дії РФ це не просто якась помилка, це не просто запустити ракету куди-небудь, а цілеспрямовані дії, які цілком можливо є не лише продовженням підвищення градуса напруги, а вже практичною розвідкою можливостей протиповітряної оборони країн НАТО.

Patriot Бундесверу

Ще на цю тему