Туреччина хоче у себе виробляти американські двигуни F110 для своїх нових винищувачів

18:40 28.12.2023

Турецький новітній літак KAAN має здійснити свій перший політ на початку наступного року

Ще вчора, 27 грудня, свій перший політ мав би здійснити новітній турецький винищувач KAAN від компанії Turkish Aerospace Industries (TAI), про що повідомляла низка місцевих ЗМІ, і що мало б стати дійсно історичною подією для турецького оборонно-промислового комплексу.

Втім, перший політ винищувача KAAN зрештою довелося відкласти, про що також сповіщають турецькі ЗМІ — відзначається, що ця подія переноситься вже на наступний рік; перший політ літака має відбутися через декілька тижнів, після завершення наземних та руліжних випробувань.

Поки що повідомляється таке — що станом на сьогодні проведені випробування катапультного крісла, статичні випробування, тестування рулів, шасі, авіоніки, запуску двигунів тощо.

Водночас щодо останнього є цікава новина, яку розповідає видання Bloomberg — там стверджують, що турки подали запит у США на дозвіл про спільне виробництво двигунів GE Aerospace в Туреччині, а саме F110, якими будуть оснащуватися винищувачі KAAN до того часу, поки турецький оборонно-промисловий комплекс не зможе забезпечити ці літаки вже вітчизняними двигунами.

 

Турецький винищувач KAAN, фото — @IsmailDemirSSB

Уряд Туреччини та американські та турецькі посадовці відмовилися коментувати це питання. Водночас як раніше заявляв очільник оборонного відомства Туреччини Яшар Гюлер, вітчизняні авіаційні двигуни мають бути готові до 2028 року, тобто через п’ять років. Відомо, що тривають перемовини Анкари з британською компанією Rolls-Royce про виробництво авіадвигунів, але сторони поки що не дійшли згоди щодо складу консорціуму.

Нагадаємо, що влітку 2022 року GE поставила турецькій компанії Tusaş Engine Industries (TEI) невідому кількість двигунів F110 у рамках першої партії. Водночас вже влітку цього року TEI та GE домовилися про подовження ліцензії TEI на проведення технічного обслуговування цих двигунів.

Теми:

Ще на цю тему