Скільки у РФ залишилось великих десантних кораблів у Чорному морі й чому їх важливо рахувати

13:40 28.12.2023

РФ використовує великі десантні кораблі для перекидання військових вантажів в умовах малої пропускної спроможності та обмежень двічі ураженого Кримського мосту

Як повідомляе Війсковий портал «DEFENSE EXPRESS»
Збройні Сили України вже незворотно знищили три великих десантних кораблів РФ у Чорному та Азовському морі й знищення великого десантного корабля проєкту 775 "Новочеркасск" в окупованій Феодосії кількість ворожих кораблів такого класу у Чорному морі скоротилась до десяти.

Зокрема окрім "Новочеркасска", 13 вересня цього року був знищений "Минск" (проєкт 775, був приписаний до Балтійського флоту) у сухому доці Севастополя разом із підводним човном "Ростов-на-Дону", а 24 березня 2022 року у Бердянску був знищений ВДК "Саратов" (проєкт 1171).

"Саме ці три великі десантні кораблі є незворотними втратами ворога, бо уражений морським дроном у Новоросійську "Оленегорский горняк", хоч й отримав пробоїну 4 серпня цього року, але залишився на плаву та був встановлений у сухий док.

Й зрештою ворог продовжує мати у строю:


два ВДК проєкту 1171 "Тапир":

"Орск"
"Николай Фильченков"

ВДК проєкту 1171 "Тапир" - "Орск"

сім проєкту 775:


"Цезарь Куников" (отримав пошкодження у Бердянську)
"Ямал
"Азов"
"Калининград" (Балтійського флоту)
"Георгий Победоносец" (Північного флоту)
"Королёв" (Балтійського флоту)
"Оленегорский горняк" (Північного флоту, отримав пошкодження у Новоросійську)

 

 

Проєкт 775: "Цезарь Куников"

один проєкту 11711 типу "Иван Грен":

"Петр Моргунов" (Північного флоту).

 

Проєкт 11711 типу "Иван Грен": "Петр Моргунов"

Тобто загалом мова йде про 10 великих десантних кораблів у РФ у Чорному морі. Але наявні супутникові знімки демонструють доволі цікаву картину відносно боєздатності цих кораблів. Зокрема завдяки публікаціям фахівця MT Anderson можливо побачити, що в окупованому Севастополі 20 грудня перебувало загалом чотири ВДК проєкту 775, два з яких перебували в очікуванні ремонту.

Ще один перебував у сухому доці, й це не стосується "Минск", який продовжує залишатися в іншому сухому доці судоремонтного заводу.

І лише один ВДК проєкту 775, скоріш за все, знаходиться у справному стані.

Ще ряд великих десантних кораблів станом на 17 грудня був зафіксований у Новоросійську: 3 проєкту 775 та один "Петр Моргунов". При цьому сухий док вже зайнятий іншим кораблем, тобто "Оленегорский горняк" був з нього виведений.

Тобто на супутникових знімках 17 та 20 грудня зафіксовано сім ВДК, з яких один знаходиться у ремонті та ще два його очікують. Таким чином реальна боєздатна кількість великих десантних кораблів у РФ може становити лише до семи кораблів. Й саме на них покладено виконання транспортно-логістичних функцій з перекидання вантажів через Керченську протоку на фоні обмеженої вантажності Керченського мосту.

Тому подальше зменшення чисельності цих кораблів має величезне значення з метою зменшення логістичних можливостей ворога на південному напрямі загалом.

Ще на цю тему