«Метінвест» передав ЗСУ десять швидкісних катерів

11:20 27.12.2023

"Метінвест" передав десантним підрозділам ЗСУ партію техніки, що допоможе проводити військово-морські спецоперації та обороняти водні кордони України. 

Це 10 високошвидкісних катерів типу RIB на 9-11 метрів, 12 трейлерів для їхнього оперативного перевезення та 800 самонадувних рятувальних жилетів. Про це пише ЦТС з посиланням на інформацію компанії.

Загальна вартість партії техніки складає 53 млн грн.

Катери типу RIB - це човни з надувними бортами й жорстким дном, які ціняться в збройних силах різних країн за легкість, високу практичність і швидкість та відмінні морехідні якості. До того ж завдяки своїй конструкції ці човни не потребують спеціального обладнання для швартування, що полегшує їхню експлуатацію.

Спеціалізовані трейлери дають змогу проводити операції блискавично, пояснюють бійці: завдяки їм човни можуть виходити на воду прямо з узбережжя, і для цього не потрібні додаткові засоби розвантаження, наприклад кран. Зазначається, що човни та трейлери довелося шукати довго, адже бійці потребували конкретних специфікацій.

"Ми розглядали декілька варіантів, шукали човни у всьому світі. Це зайняло близько чотирьох місяців. Зрештою зупинилися на одному європейському виробнику, який зміг забезпечити й відповідну якість, і доставку. Ці човни вміщають 10-12 людей, їх використовуватимуть сили оборони для десантних операцій у Чорному морі", - розповідає керівник проектного офісу Групи "Метінвест" Олександр Водовіз.

Крім того, "Метінвест" забезпечив морпіхів спеціальними жилетами. Вони автоматично надуваються при контакті з водою і необхідні для збереження здоров’я та життя, адже мають також спеціальний утеплений каптур, що особливо важливо в холодну пору року.
 

Ще на цю тему