Пашинян дорікнув Путіну та Лукашенку через ЄАЕС

18:00 26.12.2023

Пашинян заявив, що «ЄАЕС – це економічне об'єднання, яке не повинно мати політичного, а тим більше геополітичного порядку денного»

У Санкт-Петербурзі 25 грудня відбулося засідання Вищої Євразійської економічної ради. В ході зустрічі прем'єр Вірменії Нікол Пашинян зробив зауваження про позицію щодо розмежовування своєю країною економічних та політичних питань.

Про це повідомляє видання «Главком» з посиланням на Azatutyun.


Глава вірменського уряду заявив, що «ЄАЕС (Євразійський економічний союз) – це економічне об'єднання, яке не повинно мати політичного, а тим більше геополітичного порядку денного».

«Ми продовжуємо сприймати його саме таким чином і розвивати взаємодію в рамках нашого економічного співробітництва в цьому контексті, прагнучи припиняти всілякі спроби політизації євразійської інтеграції», – сказав Пашинян.

 

За словами політика, ЄАЕС і його економічні принципи не повинні корелювати з політичними амбіціями.

«ЄАЕС і його економічні принципи не повинні асоціюватися з політичними амбіціями. Фундаментальні свободи торгівлі та інтеграції не можуть і не повинні обмежуватися з політичних міркувань, це однозначно призведе до корозії фундаментальних принципів об’єднання», – сказав прем’єр-міністр.

Зауважимо, що напротивагу Пашиняну, диктатори РФ та Білорусі Володимир Путін і Олександр Лукашенко регулярно виступають за політизацію всіх об'єднань на пострадянському просторі.

Влада Вірменії вже неодноразово виказувала свою незадоволеність відсутністю ефективної підтримки ОДКБ (Організація договору про колективну безпеку) в рамках міжнародної співпраці її країн-членів. Зокрема, останнє подібне нарікання щодо присутності російських військових баз на території країни Вірменія висловила під час активних бойових дій за території Нагірного Карабаху.


Зазначимо, членами ОДКБ є Росія, Білорусь, Казахстан, Вірменія, Киргизія і Таджикистан.

Нагадаємо, офіційний представник Міністерства закордонних справ Росії Марія Захарова звинуватила прем'єр-міністра Вірменії Нікола Пашиняна у спробі «всидіти на двох стільцях» та попередила, що така політика «навряд чи доведе до добра».

Ще на цю тему