Скільки тривала базова підготовка пілотів, які пересідають на F-16 з радянських літаків

14:00 26.12.2023

Йдеться про навчання включно з опануванням необхідної термінології англійською мовою

Як повідомляе Війсковий портал «DEFENSE EXPRESS»
Пресслужба уряду Великої Британії з посиланням на оборонне відомство країни повідомляє, що перша група пілотів Повітряних Сил ЗСУ вже пройшла базову програму навчання на багатофункціональні винищувачі F-16 в країні і вже опановують ці літаки в Данії.

Йдеться про групу з шести досвідчених українських пілотів, навчання яких стартувало у серпні цього року — виходить, що процес базової підготовки (включно зі спеціальним навчанням англійської) міг тривати до п’яти місяців. "Це швидка та ефективна програма з оснащення українських пілотів навиками, необхідними їм у війні проти РФ", — прокоментував подію міністр оборони України Рустем Умєров.

Під час навчання у Великій Британії, фото — gov.uk

Водночас у Великій Британії наразі триває навчання для десятьох наших пілотів-стажерів, які взяли участь у мовній підготовці та продовжуватимуть практичну базову льотну підготовку, а також опановуватимуть такі навички, як авіаційна медицина і робота з центрифугами.

Українські пілоти проходять практичні заняття на літаках Grob Tutor, вивчають управління, польоти по приладах, навігацію на середніх і малих висотах, стройові польоти тощо. Навчання також проходять і наші авіатехніки, які вчать спеціалізовану англійську.

 

 

Grob Tutor, фото — Royal Air Force

Нагадаємо, що ще навесні британський уряд офіційно у рамках чергового пакету оборонної допомоги для України повідомив про те, що країна візьме участь у навчанні наших пілотів на винищувачі F-16. Водночас пілоти поповнять кількість українських військових, які пройшли навчання у Великій Британії з 2014 року — всього їх вже понад 53 тисячі.

Щодо оснащення ПС ЗСУ винищувачів F-16, то відомо, що вже стартувала підготовка передачі Україні першої партії цих літаків від Нідерландів, йдеться про 18 винищувачів.

Ще на цю тему