В Росії проти помилуваних "вагнерівців" відкрили понад 190 нових кримінальних справ, - журналісти

08:40 26.12.2023

У Росії за 2023 рік було заведено понад 190 кримінальних справ стосовно колишніх ув’язнених, які були помилувані за участь у бойових діях в Україні у складі ПВК "Вагнер". Це сталося після їхнього повернення до країни.

Як передає Цензор.НЕТ, про із посиланням на Укрінформ, такі дані наводить у своєму дослідженні видання "Верстка".

Журналісти підрахували, що найчастіше колишніх ув'язнених, які пройшли службу в ПВК, судять за статтями про крадіжку – 83 справи, порушення правил дорожнього руху – 27 справ, а також за статтями про наркотики – 23 справи та вбивства чи спроби вбивства – 20 справ. Крім того, стосовно найманців заведено справи за статтями про заподіяння тяжкої шкоди здоров'ю, викрадення автомобілів, напад або образу представника влади, шахрайство, викрадення людей та зґвалтування.

Здебільшого помилуваним ув'язненим призначають штрафи, примусові роботи чи умовні терміни. Реальні терміни ув'язнення призначаються лише тоді, коли внаслідок злочину загинули люди. "Верстка" також уточнює, що в деяких кримінальних справах є не одна, а одразу кілька кримінальних статей. Десятьох найманців судять одразу за двома чи трьома кримінальними справами, а одного - за шістьма.

Видання зазначає, що реальна кількість кримінальних справ стосовно колишніх в'язнів, помилуваних після участі у повномасштабній війні в Україні, може бути більшою. Російська влада намагається приховувати факт участі підсудних у бойових діях.

Як повідомлялося, після початку повномасштабної війни з Україною в Росії на волю регулярно випускають убивць, ґвалтівників та засуджених за інші тяжкі злочини. Рідні вбитих та постраждалих протестують, але безрезультатно. 

Ще на цю тему