Завдяки посиленню санкцій у Європі стане більше української металлопродукції і меньше російської

09:20 25.12.2023

Дванадцятий пакет санкцій проти РФ, прийнятий у Європейському Союзі, допоможе українським металургам повністю або частково замінити імпорт російської металопродукції українською.

Про це повідомив президент "Укрметалургпрома" Олександр Каленков, пише ZN.UA з посиланням на GMK Center.

"Українські металурги мають додатковий шанс підвищити стабільність і масштаби своєї участі в європейських технологічних ланцюжках шляхом повної або часткової заміни російської продукції на українську, чим ми, безумовно, скористаємося", – говорить Олександр Каленков.

Так, за даними Євростату, у жовтні ЄС імпортував 240 тис. тонн російської металургійної продукції, в основному, напівфабрикатів (майже 90% від загального обсягу). Це на 52,2% менше, ніж у жовтні 2022 року. При цьому росіяни заробили на імпорті металлопродукції в жовтні цього року 121,81 млн євро, що на 47,7% менше, ніж роком раніше.

Імпорт чавуну склав 17,5 тис. тонн, знизившись на 85,6% у річному вимірі, феросплавів – 3,86 тис. тонн, що перевищує минулорічний показник на 18,5%.

Нагадаємо, Рада Європейського Союзу 18 грудня офіційно ухвалила дванадцятий пакет економічних та індивідуальних санкцій проти Росії на тлі продовження її війни проти України.

Крім того, Європейська комісія ввела антидемпінгові мита щодо сталевої продукції з Бразилії, Ірану та Росії ще на п’ять років.
 

Ще на цю тему