Росія не змогла відновити роботу половини автомобільних заводів

10:30 23.12.2023

Майже через два роки з початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну з 21 російського автозаводу, які припинили виробництво через санкції, як і раніше простоює половина.

Відтак обсяг виробництва автомобілів у Росії зараз набагато менший, ніж рівень попередніх криз 2009-2010 років та 2015-2016 років, пише Бізнес.Цензор з посиланням на росЗМІ.

За підрахунками російського видання, до кінця лютого у РФ працював 21 великий завод, яки випускали автомобілі як масового, так преміум-сегмента. Десять із цих майданчиків контролювали автоконцерни з країн, які сама російська влада визнала недружніми. Ще шість заводів, включаючи "АвтоВАЗ" та "Автотор", складали авто зарубіжних виробників.

Санкції призвели до зупинки більшості виробництв, у тому числі російської Lada. Однак незабаром випуск російських моделей відновився, а активи іноземних гравців, що пішли з російського ринку, викупили російські бізнесмени, але налагодити на цих заводах виробництво машин вдалося лише поодиноких випадках.

Нагадаємо, переважна більшість світових автовиробників, за винятком китайських, припинили роботу в Росії після повномасштабного воєнного вторгнення в Україну у лютому минулого року. Водночас російські виробники не можуть повноцінно працювати без імпортних комплектуючих.

Через це в умовах санцій російські виробники автомобілів масово переходять на складання машин з готових китайських машинокомплектів. У червні "АвтоВАЗ" розпочав складання кросовера Lada X-Cross 5 на заводі в Санкт-Петербурзі, де раніше виробляли автомобілі японського концерну Nissan, який пішов з Росії. Фактично Lada X-Cross 5 є китайським кросовером FAW Bestune T77 з логотипом "АвтоВАЗу".

Раніше китайські автомобілі під власним брендом у Росії почав збирати "Москвич", запущений на потужностях російських підприємств Renault. На "Москвичі" випускаються моделі, що повторюють машини JAC, але офіційно це ніколи не підтверджувалося. 

Докладно про санкції можна дізнатися у Базі даних юридичних осіб, щодо яких запроваджено санкції України, Канади, Великобританії, ЄС та США у зв'язку з російською агресією проти України.
 

Ще на цю тему