Україна та США домовились про співробітництво у сфері ядерної безпеки

19:00 21.12.2023

Ядерні регулятори США та України підписали Меморандум про співробітництво у сфері ядерної та радіаційної безпеки.

Про це повідомила Державна інспекція з ядерної та радіаційної безпеки України, пише НВ.

Зазначається, що з боку України Меморандум підписав в.о. голови Держатомрегулювання, головний державний інспектор з ядерної та радіаційної безпеки України Олег Коріков, а з боку США — голова Комісії ядерного регулювання країни Крістофер Хенсон.

Документ передбачає продовження і поглиблення співробітництва, обмін досвідом і взаємодію між двома країнами щодо питань регулювання та нагляду за безпекою та захищеністю ядерних установок і радіоактивних матеріалів, застосуванням гарантій, впливом на навколишнє середовище ядерних установок і радіоактивних матеріалів.

Повідомляється, що у Меморандумі заплановано проєкти спільних програм з низки важливих напрямків у сфері ядерної та радіаційної безпеки. Зокрема, йдеться про:

  • вивчення практики США щодо оцінки безпеки майданчиків АЕС, зокрема розміщення малих модульних реакторів, з метою перегляду та оновлення відповідних нормативних вимог України;
  • дослідження безпеки реакторних установок США з використанням передових технологій, які потенційно можуть бути застосовані в Україні;
  • розробку керівництва з оцінки безпеки демонтажу конструкцій об'єкта «Укриття» під Новим безпечним конфайнментом;
  • розробку методології оцінки безпеки пакувальних комплектів для перевезення радіоактивних матеріалів;
  • підтримку діяльності Держатомрегулювання у плані посилення готовності та реагування на надзвичайні ситуації;
  • зміцнення інфраструктури Держатомрегулювання для забезпечення виконання регуляторних функцій в умовах воєнного стану;
  • модернізацію системи обліку джерел іонізуючого випромінювання;
  • вивчення досвіду регуляторної діяльності US NRC з виведення з експлуатації видобувних і переробних об'єктів уранової галузі.

«Впевнений, що цей досвід буде корисним як для Держатомрегулювання, так і загалом для української ядерної енергетики», — Коріков.

17 грудня президент НАЕК Енергоатом Петро Котін і CEO Westinghouse Патрік Фрагман в Києві підписали контракт на закупівлю реакторної установки для першого в Україні атомного енергоблока (АЕС) за технологією AP1000, що буде побудований на майданчику Хмельницької АЕС.

Зазначається, що фінансування здійснюватиметься за рахунок власних коштів Енергоатома та залученого кредитування U.S. Exim Bank, а вартість будівництва одного блоку AP1000 оцінюють приблизно в $5 млрд.
 

Ще на цю тему