Для Швейцарії розмінування шкіл та лікарень в Україні є гуманітарним пріоритетом – посол

13:00 21.12.2023

Гуманітарне розмінування залишається ключовим пріоритетом Швейцарії в Україні на найближчі роки.

Про це в інтерв’ю Укрінформу розповів посол Швейцарії в Україні Фелікс Бауманн.

«Розмінування шкіл і лікарень є абсолютним гуманітарним пріоритетом», - заявив дипломат.

За його словами, вирішення проблеми значного мінування сільськогосподарських земель є «не менш важливим для початку відновлення української економіки».

Швейцарія прагне правильно реагувати на існуючі потреби України у сфері протимінної діяльності, пояснив посол, коментуючи виділення восени цього року пакету цільової допомоги у розмірі 100 мільйонів швейцарських франків.

«Йдеться про фізичне розмінування, в тому числі сільськогосподарських земель, тобто забезпечення відповідною технікою, а також про моніторинг і навчання, пов’язане з цим обладнанням», - зауважив Бауманн.

Окремий акцент у наданні допомоги ставиться на новітні технології розмінування, додав дипломат.

Женевський міжнародний центр з гуманітарного розмінування «вже надає українській владі допомогу у розбудові відповідного потенціалу», зауважив Бауманн.

«Ми прагнемо тримати темпи протимінної діяльності в Україні на належному рівні, тож наступного тижня організуємо у Києві спільно з українською стороною відповідний семінар. А восени наступного року ми разом плануємо міністерську конференцію в Женеві», додав він.

Наразі в Україні сертифіковано 24 оператори протимінної діяльності, у процесі сертифікації перебуває 48 інших організацій. Гуманітарне розмінування здійснюється в Україні оператором протимінної діяльності виключно на територіях зі стабільною сприятливою безпековою ситуацією.
 

Ще на цю тему