Індія закликала G7 відкласти заборону на російські алмази – Reuters

08:40 21.12.2023

Індія закликала країни "Великої сімки" (G7) відкласти заборону на російські алмази, оскільки правила відстеження походження дорогоцінних каменів залишаються незрозумілими.

Про це повідомляє Reuters із посиланням на джерела, пише Бізнес.Цензор.

Зазначається, що Індія, де розташовано 90% світової індустрії огранювання та полірування алмазів, має вирішальне значення для впровадження заборони. Нью-Делі також прагнув більшої зрозумілості у своїх переговорах із лідерами G7.

Раніше цього місяця країни G7 оголосили про пряму заборону на російські алмази з 1 січня, а потім поетапні обмеження на непрямий імпорт російських дорогоцінних каменів приблизно з 1 березня. Нова система відстеження походження дорогоцінних каменів буде введена у вересні.

Росія є найбільшим у світі виробником алмазів за обсягом. Нові обмеження на торгівлю російськими дорогоцінними каменями є частиною ширших заходів блоку, спрямованих на обмеження доходів Москви, які допомагають і фінансують її вторгнення в Україну.

"Графік початку обмеження непрямого імпорту з Росії через три-чотири місяці є недоцільним, оскільки незрозумілі правила про те, як буде відстежуватися походження дорогоцінного каменю", – сказав один зі співрозмовників агентства.

Індія також висловила свої застереження щодо нової системи G7 "перевірки та сертифікації на основі відстеження", яка може вимагати обміну даними про індійський бізнес: деякі дані можуть бути конфіденційними, і компаніям може бути незручно ділитися такою інформацією.

Індія здебільшого обробляє менші російські алмази, і тому країна очікує мінімальних збоїв у торгівлі, заявляли раніше, проте запропонована заборона вплине на ланцюг постачання алмазів, кажуть представники галузі.

Алмазна галузь Індії вже стикається з послабленням попиту. Експорт діамантів із країни впав на 29% – до $10 млрд – за перші сім місяців поточного фінансового року, який розпочався у квітні.
 

Ще на цю тему