Велика Британія оголосить гарантії морської безпеки для України у межах 10-річної програми: про що може йти мова

09:40 20.12.2023

Така 10-річна програма передбачає посилення морської оборони України включно з повітряними та наземними можливостями

Як повідомляе Війсковий портал «DEFENSE EXPRESS»
Велика Британія найближчими днями має оголосити свої зобов'язання з підтримки безпеки України на морі, які є частиною ініціативи у межах 10-річної програми посилення обороноздатності.

Мова йде про так званий меморандум, який буде стосуватися "військової підтримки, орієнтованій на військово-морські активи, фінансової підтримки та обміну розвідувальними даними", пише британський Telegraph на основі інформації отриманої від власних джерел.

Читайте також: З’явилися рідкісні кадри, як ЦАХАЛ використовує свої FireFly, щоб шукати бойовиків у будинках
Зазначається, що довгострокова підтримка означає надання гарантій з надання допомоги у випадку повторного нападу з боку РФ. Вона є частиною загальних зобов'язань країн G7 з довгострокової підтримки обороноздатності України, яка була прийнята під час саміту НАТО у Вільнюсі на початку 2023 року.

Джерела видання відмовились надавати будь-яку конкретику щодо зразків озброєння, але повідомили, що мова йде про комплексне постачання озброєння з наземними та повітряними засобами. Такі постачання мають дозволити ЗСУ стати "оперативно сумісними" з НАТО. Окрім того, буде продовжена програма Interflex з навчання українських військових.

Водночас Telegraph зазначає, що британська програма, а також загалом зобов'язання країн G7 є рішенням на заміну прийняття України до НАТО. А джерело близьке до цих перемовин зазначило, що Україна має отримати озброєння на загальну суму у 20 млрд євро протягом найближчих чотирьох років від цих семи країн.

Одним із напрямів зусиль є "зміцнити співробітництво між західним та українським оборонно-промисловими комплексами", що дозволить Україні виробляти більше озброєння за стандартами НАТО. А також торкається постійним обміном розвідувальними даними й фінансування щодо розмінування після завершення війни.

Зазначимо, що Велика Британія вже надає пряму підтримку Україні у питанні військово-морських сил. Зокрема ще у серпні 2021 року Лондон оголосив про передачу Україні двох тральників класу Sandown, які були виведенні зі складу британського флоту, а після відновлення у вересні 2022 року увійшли до складу ВМС ЗСУ під назвами "Черкаси" та "Чернігів".


Але справа в тому, що передача цих кораблів є частиною виконання меморандуму про реалізацію проєктів морського партнерства між Великою Британією та Україною, яка була підписана у червні 2022 року. За нею, окрім тральників на умовах британського кредитування мало бути замовлено шість ракетних картерів.

 

Планування щодо корабельного складу ВМС України у 2020 році

Також торік ЗСУ посилились трьома британськими вертольотами Sea King, які були зняті з озброєння Королівського флоту Великої Британії у 2016 році та призначені для пошуково-рятувальних операцій.

Таким чином, якщо мова йде про значно більшу та довшу 10-річну програму, кількість озброєння, яке має бути передано до України має бути більшим.

Ще на цю тему