Якщо Міноборони каже про модернізацію літаків із США, то що може бути(фото)

17:00 16.12.2023

Про які опції тут може йти мова, і наскільки вони можуть посилити спроможності нашої авіації

Як повідомляе Війсковий портал «DEFENSE EXPRESS»
Заступник міністра оборони України генерал-лейтенант Іван Гаврилюк в інтерв’ю для АрміяInform розповів, що за підсумками візиту нашої делегації до США було напрацьовано одразу кілька спільних оборонних проектів. Зокрема – "модернізацію літаків ЗСУ", але без жодної деталізації – які типи авіатехніки це може охоплювати, який строк реалізації задуму, під які типи озброєння чи бортового обладнання передбачається модернізація.

Тим більш, в якому ракурсі можуть рухатись нові проекти по модернізації літаків для ЗСУ – на перший погляд, уже навіть і складно уявити. Особливо після історій про адаптацію наших МіГ-29 та Су-27 під ракети AGM-88 HARM та керовані авіабомби JDAM-ER, і після інтеграції Storm Shadow/SCALP-EG під Су-24М, котрі виглядали карколомно і для наших, і для західних ЗМІ.

 

Су-24М з крилатими ракетами SCALP-EG/Storm Shadow, фото наводить АрміяInform

Якщо все ж спробувати на основі даних відкритих джерел проаналізувати, які все ж ще можливі варіанти по модернізації нашої авіації, то тут все виглядатиме малоймовірно і таємничо. Але з іншої сторони, навіть такий матеріал варто пропрацювати.

Taurus та "апгрейд" F-16
Для початку можемо пригадати, що наприкінці листопада у ЗМІ цитували слова нардепа Олександри Устінової про те, що із західними партнерами начебто уже йдуть перемовини про можливу модернізацію F-16, які нам тільки плануються до передачі.


Ймовірні вектори робіт – установка більш потужної бортової РЛС з тим, щоб ці літаки могли застосовувати "більш потужне озброєння". Але цікаво, що така заява від Устінової не знайшла свого підтвердження в інших джерелах.

Су-27 Повітряних Сил ЗСУ із протирадіолокаційними ракетами AGM-88 HARM, осінь 2022 року, ілюстративне фото з відкритих джерел

Натомість можемо згадати, що ще наприкінці жовтня 2023 року MBDA Deutchland оприлюднила розрахунки, за якими для адаптації Taurus під наші F-16 знадобиться до 1,5 року, для Су-24М треба лише до 6 місяців. Тобто сам факт існування подібних розрахунків показує, що із F-16 для України можуть бути різні варіанти.

Чи можна "вкрутити" AIM-120 на МіГ-29
У березні 2023 року стало відомо про те, що США начебто ведуть роботи по можливій інтеграції ракет "повітря-повітря" на наші МіГ-29. В теорії, реалізація такої ідеї дозволила би покращити можливості наших винищувачів у повітряному бою проти ворога.

 

Наш МіГ-29 із таємничими пілонами, червень 2023 року, фото - прес-служба Повітряних Сил України

Але схоже, що все так і залишилось на рівні концепції, бо після березня 2023 року у відкритих джерелах не було жодних вказівок про те, як просувається такий проект. Тим більш, коли ми ще у березні писали про те, як в США пояснюють необхідність "переробки" МіГ-29 під AIM-120, і чи буде від цього справді позитивний результат, то уже тоді наголошували, що для реалізації цього проекту той же МіГ-29 потрібно переробляти "з нуля", і таки простіше дати нам F-16. Що в підсумку й відбулось.

Хоча хто зна, раптом таки стане реальним варіант, коли під крилом МіГ-29 можна буде побачити іншу західну ракету "повітря-повітря" - AIM-9.

 

Адаптований під JDAM-ER наш МіГ-29, серпень 2023 року, стоп-кадр з офіційного відео Повітряних Сил України

Що ще не ставили на Су-24М
Тут питання можна окреслити коротко – з однієї сторони, і так є очевидним факт, що певна частина наших Су-24М була адаптована під крилаті ракети Storm Shadow/SCALP-EG, але з іншої сторони, по цим літакам не було зафіксовано факту адаптації керованих авіабомб JDAM-ER або ж ракет AGM-88 HARM.

З чим це пов’язано – питання відкрите. Бо можуть бути і технічні нюанси, і просто бажання зберегти Су-24М саме під ті завдання, що можуть мати відчутний вплив на хід війни проти РФ.

 

Су-24М без пілонів для підвіски західних крилатих ракет, серпень 2023 року, стоп-кадр з офіційного відео Повітряних Сил України
 

Ще на цю тему