Російський суд залишив чинним вирок громадянському журналісту Аметову: 11 років колонії

19:00 15.12.2023

Російський Військовий апеляційний суд у підмосковній Власисі залишив чинним вирок громадянському журналістові з Криму Ернесу Аметову, якого засудили до 11 років позбавлення волі. 

Про це повідомляє Крим.Реалії з посиланням на Кримську солідарність.

Його дружина Елеонора Аметова вважає вирок помстою російської спецслужби за відмову обмовляти своїх одновірців. «Ернес – віруюча людина. Він вірний Богові та своїм життєвим принципам. Коли він відмовився, йому сказали: «Отже, сидітимеш з усіма», – розповіла вона.

«Суд мені більше нагадав конвеєр із закривання кришок консерв – настільки бездоганний і лякаюче швидкоплинний, налагоджений до ідеалу процес. Наче вони не вирішують долю людини, а закривають чергову консерву. [Для суду це] нічого особистого, просто бізнес», – наголосив сам Аметов.

Ернес Аметов. Фото: Кримська солідарність

Ернеса Аметова заарештували 11 жовтня 2017 року разом із Сейраном Салієвим, Марленом Асановим, Тимуром Ібрагімовим, Сервером Зекір'яєвим і Меметом Бєляловим після обшуків у Криму. 3 роки слідства і судових розглядів мусульманин провів у слідчих ізоляторах Криму та Ростова-на-Дону.

2020 року його виправдали та звільнили в залі суду через відсутність доказів. Це був перший подібний випадок у «справах Хізб-ут-Тахрір» не тільки в анексованому Криму, а й на території сусідньої Росії. Проте пізніше апеляційний суд переглянув рішення Південного окружного військового суду й надіслав справу на новий розгляд.

У грудні 2022 року російський Південний окружний військовий суд у Ростові-на-Дону за підсумками повторного розгляду справи Аметова засудив його до 11 років позбавлення волі в колонії суворого режиму.
 

Ще на цю тему