ЄС підтвердив, що умови переговорів з Україною схвалять після виконання рекомендацій ЄК

08:40 15.12.2023

Європейська рада у своєму рішенні щодо переговорів про вступ України до ЄС підтвердила, що юридичні й технічні аспекти цього процесу – так звана переговорна рамка – будуть схвалені тільки після повного виконання всіх рекомендацій Єврокомісії.

Про це повідомляє Європейська правда.

У висновках саміту ЄС стосовно України та Молдови йдеться, що "Європейська Рада запрошує Раду (ЄС – Європейська правда) затвердити відповідні переговорні рамки після того, як будуть здійснені відповідні кроки, викладені у відповідних рекомендаціях Комісії від 8 листопада 2023 року".

Це означає, що до безпосереднього початку переговорів Україна повинна виконати всі рекомендації Єврокомісії, включно з тими, які вона вказала у листопадовому звіті про розширення.

Зауважимо, що Україна формально виконала майже всі ці рекомендації – зокрема вдосконалення закону про нацменшини та посилення інституційної спроможності антикорупційних органів; відповідні закони минулого тижня підписав Володимир Зеленський.

Натомість лишилась невиконаною ще одна рекомендація – про врегулювання лобістської діяльності. Відповідний урядовий законопроєкт лише був зареєстрований у парламенті.

Крім того, позитивну оцінку виконання рекомендацій має дати Єврокомісія, і в процесі цієї оцінки можливі додаткові коригування.

У найбільш оптимістичному сценарії "переговорну рамку" для України можуть затвердити навесні 2024 року після того, як лідери ЄС підтвердять виконання Києвом усіх критеріїв ЄК.

Нагадаємо, в четвер 14 грудня голова Європейської ради Шарль Мішель заявив, що лідери ЄС підтримали відкриття переговорів з Україною і Молдовою.
 

Ще на цю тему