Як розуміти цифру про 617 тисяч окупантів в Україні, і де "ділись" 15 тисяч мобілізованих

20:20 14.12.2023

Яку систему мотивації та примусу зміг відбудувати Кремль у своїх військах

Як повідомляе Війсковий портал «DEFENSE EXPRESS»
Під час своєї так званої "прямої лінії" президент РФ Володимир Путін заявив, що зараз чисельність російських військ "в зоні проведення бойових дій проти України" сягає аж 617 тисяч осіб. При цьому протягом 2023 року набір контрактників в армію РФ склав 486 тисяч осіб.

Водночас, під час так званої "часткової мобілізації" осінню 2022 року було відмобілізовано 300 тисяч осіб, із яких 244 тисячі продовжують воювати, 41 тисяча "повернулась додому з різних причин", а доля інших 15 тисяч "частково мобілізованих" при цьому не розкривається. Тут мова про важливі дані, тому їх варто проаналізувати окремо.


Для початку, цифра в 617 тисяч осіб, задіяних Росією в зоні бойових дій проти України може різко дисонувати з тією цифрою, яка раніше заявлялись у наших джерелах – що окупанти на фронті мають загалом 450 тисяч "штиків". Але найбільш ймовірно те, що в свою заяву кремлівський диктатор включив і цифри по військам на фронті, і цифри по окупаційним підрозділам, які виконують чисто поліцейські функції на загарбаних територіях.

Таким чином можна оцінити, що ворог для лише підтримання окупаційного режиму на наших територіях зосередив 170-180 тисяч "штиків". І це при тому, що ворог вживає заходів по "оптимізації" своїх тилових гарнізонів, коли наприклад для охорони залізничних комунікацій використовуються бронепоїзди, як такий собі аналог мотострілецької роти, прив’язаний до патрулювання розгорнутого залізничного маршруту.

Бачимо заявлену рашистами цифру в 486 тисяч контрактників, і це при тому, що поки нема підстав заявляти про повноцінне відновлення кадрової армії до кондиції на лютий 2022 року, коли російські війська були здатні наступати агресивно в темпі кількадесят кілометрів на день.

І водночас бачимо, що серед російських окупантів широко практикується псевдодуховність, в рамках якої від РПЦ роздаються обіцянки "потрапити в рай" тим, хто піде в бій ЗСУ. Це все просто ілюструє два основні елементи, які командування армії РФ використовує для мотивації особового складу – гроші та страх.

А якщо звернути увагу на те, що в підрахунках Путіна "зникли" 15 тисяч "частково мобілізованих", то можемо припускати, що в цієї цифри є насправді кілька складових: і втрати в боях проти ЗСУ, і можливі втрати від "загородзагонів". А когось із цих 15 тисячі "загублених" окупантів могли просто забити чи розстріляти "свої ж".

Теми:

Ще на цю тему