Сьогодні стартує історичний саміт ЄС: чи погодяться європейські лідери почати переговори про вступ України до Євросоюзу

10:20 14.12.2023

Сьогодні, 14 грудня, стартує дводенний історичний для України саміт ЕС. Ключове питання саміту – чи приймуть лідери одностайне рішення про початок переговорів про вступ України до Європейського союзу, пише УНН.

Напередодні саміту Президент України Володимир Зеленський заявив, що позитивне рішення про початок переговорів щодо вступу України до ЄС має бути ухвалено з огляду на виконання усіх рекомендацій. Бо відкладання рішення означатиме, що російський диктатор володимир путін на нього вплинув.

Ситуація з Угорщиною

Найбільшим противником початку переговорного процесу про вступ України до ЄС виступала Угорщина.

Днями ЗМІ повідомляли, що офіційний Будапешт може відкласти початок переговорів про вступ України до ЄС до березня 2024 року, а угорський прем'єр-міністр Віктор Орбан вимагає стратегічної дискусії щодо підтримки Києва.

При цьому, в Україні переконують, що переговорний процес триває. За словами голови МЗС України Дмитра Кулеби, Угорщина, в принципі, не проти, але має певні застереження.

"Що стосується ситуації в Брюсселі, то немає жодної країни в ЄС, яка не хоче бачити Україну у складі Європейського Союзу. Є лише країна, яка хоче більш повільний процес вступу й більш ретельно вивчати наслідки цього вступу – це Угорщина. Але за результатами моєї тривалої розмови з міністром закордонних справ Угорщини Сійярто, однозначно загроза того, що Угорщина в принципі виступає проти членства України в ЄС, вона знята", - зазначив Кулеба.

На вихідних Зеленський навіть встиг обговорити ситуацію з прем’єром Угорщини Орбаном на інавгурації нового президента Аргентини.

Брюссель закликає європейських лідерів підтримати початок переговорів

Депутати Європарламенту закликали лідерів ЄС на саміті 14-15 грудня ухвалити рішення про відкриття переговорів про членство України та Молдови і засудили заяви прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана щодо початку переговорів щодо приєднання України.

"Депутати Європарламенту закликають Європейську раду ухвалити рішення на своєму засіданні 14-15 грудня розпочати переговори про вступ України та Республіки Молдова", - йдеться в заяві, яку ухвалили депутати Європарламенту.

Президент Європейської ради Шарль Мішель звернувся до лідерів ЄС із мотивуючими словами у листі-запрошенні на саміт 14-15 грудня, вказавши, що Євросоюз повинен виконувати свої зобов'язання і погодитися на відкриття переговорів про вступ з Україною.

"Ми маємо виконувати наші зобов’язання щодо України та продовжувати бути надійним і сильним партнером. Ми повинні надати Україні постійну і стійку політичну, фінансову та військову підтримку і, зокрема, домовитися про надання 50 мільярдів євро для її довгострокової стабільності. Ми також маємо погодитися на відкриття переговорів про вступ з Україною, тим самим давши їй необхідний сигнал і наблизивши її до нашої європейської родини" - наголосив Мішель у зверненні до лідерів ЄС.

Ще на цю тему