Азербайджан і Туреччина «врятують» Росію яйцями

09:00 14.12.2023

Росіяни шоковані зростанням цін на яйця

Відразу дві країни вирішила заробити грошей на Росії та відправити туди партії яєць, доки вартість цього подукту у країні-агресорці б'є рекорди. Перші поставки курячих яєць з Азербайджану до Росії очікуються до кінця тижня, з Туреччини – найближчим часом.

Як інформуе видання «Главком» про це повідомила пресслужба Міністерства сільського господарства РФ, пишуть росЗМІ 

У відомстві очікують, що ціни на яйця стабілізуються у найближчий місяць. Раніше стало відомо, що уряд Росії обнулює ввізне мито на яйця з 1 січня до 30 червня 2024 року. В даний час розмір імпортного мита на харчове яйце становить 15% вартості продукції.

У Мінсільгоспі назвали це рішення оперативним заходом, щоб наситити внутрішній ринок товаром. У зв'язку з перевищенням попиту над пропозицією у листопаді ціни на яйця по Росії збільшилися на 15%.

У жовтні поточного року курячі яйця у роздробі подорожчали на 23,9% порівняно з жовтнем 2022-го, повідомляв Росстат. На цьому фоні Федеральна антимонопольна служба (ФАС) розіслала торговим мережам лист із пропозицією до березня 2024 добровільно обмежити свої націнки на курячі яйця на рівні до 5%.

З пропозицією погодилася низка ретейлерів, зокрема «Вірний» та «Глобус», які ввели націнки на рівні 5%, а «Абетка смаку» – до 10% для яєць «Окське» категорії С2. ФАС повідомила, що запросила у виробників дані щодо формування цін.

Перевіркою виробників курячих яєць та роздрібних продавців у регіонах зайнялася і Генпрокуратура. 11 грудня влада деяких регіонів РФ обмежила продаж яєць до 20 штук в одні руки на суботніх ярмарках. 

Нагадаємо, середня ціна у російських магазинах за десяток курячих яєць зараз становить середньому 160 рублів (50 грн), а деяких російських регіонах торгується понад 200-250 рублів (60-75 грн). Ціна курячого філе вперше зрівнялася із вартістю свинини і становить у середньому 400-470 руб./кг (120-141 грн). 

Ще на цю тему