У Криму окупанти провели обшуки у будинках двох кримських татар: затримали імама мечеті

18:40 13.12.2023

В окупованому Криму російські силовики вранці 13 грудня провели в Кіровському районі обшуки у кримських татар: у селі Джума Елі (Привітне) в будинку імама Ісмаїла Юрдамова та в селі Кринички в будинку активіста Рустема Мустафаєва. 

Після обшуків окупанти затримали Юрдамова та відвезли до райвідділу поліції. Про це повідомляє громадське об’єднання «Кримська солідарність», пише Центр журналістських розслідувань.

Ісмаїл Юрдамов та Рустем Мустафаєв. Фото: crimean-solidarity.org

За інформацією активістів, у селі Джума Елі (Привітне) о 05:50 люди камуфляжі провели обшук у будинку імама Ісмаїла Юрдамова, а потім посадили його до «Газелі» і відвезли до селищної мечеті, яку також обшукали.

Потім Юрдамова пересадили в інший автомобіль і доставили до відділу поліції по Кіровському району.

27-річна дочка імама Гульсум Юрдамова вважає, що обшук у їхньому будинку пов’язаний із його активною підтримкою політичних ув’язнених Криму.

«Він постійно відвідував суди у Криму та у Ростові. Виступав від імені старійшин нашого села на захист несправедливо заарештованих кримських татар. Крім цього, є імамом мечеті вже понад 20 років. Дуа (молебні – ЦЖР), обряди одруження проводив. Люди завжди приїжджали до нього із запитаннями», – розповіла Гульсум.

Крім того, повідомили у «Кримській солідарності», у селі Кринички силовики провели обшук у будинку активіста Рустема Мустафаєва.

«Йому пред’явили ухвалу суду на обшук житлового приміщення – щодо наявності забороненої літератури, щодо наявності зброї, вибухівки і так далі. Рустем Мустафаєв відмовився підписувати цей протокол», – повідомив громадський захисник Мустафа Сейдалієв.

Після обшуку Мустафаєва не затримували, у нього вилучили релігійну книгу. Активіст відомий тим, що відвідує суди у політично мотивованих справах, бере участь у колективних дуа, зверненнях від імені старійшин на захист арештованих кримських татар.

Ще на цю тему