Норвегія додатково виділить Україні $800 мільйонів до кінця року

17:20 13.12.2023

Норвегія збільшить допомогу Україні у 2023 році на $800 мільйонів.

Про це прем’єр-міністр Йонас Гар Стьоре заявив після зустрічі із президентом України Володимиром Зеленським, передає БізнесЦензор.

Він висловив сподівання, що Зеленський "залишить Осло з потужним почуттям підтримки, яку ви отримаєте від Норвегії, норвезького парламенту та наших норвезьких колег".

"У нас є підтримка обох партій, у нас п'ятирічний пакет, який підтримує вашу оборону, вашу економіку та зусилля з відновлення. І буквально цього ранку ми дізналися, що Україна була під атаками російських ракет, і вам потрібна вся підтримка для того, щоб обороняться. Сьогодні Норвегія оголошує додаткову чітку підтримку Україні", – заявив Стьоре.

Він заявив про намір надати Україні $1 млрд у 2023 році на зарплати "медсестрам, лікарям, вчителям та іншим робітникам".

"Цей рік скоро закінчується, і ми посилюємо нашу фінансову та гуманітарну підтримку майже на $800 млн на цей рік", – сказав голова уряду Норвегії.

"Ми також намагаємося посилити захист критичної інфраструктури, надаючи додаткові засоби протиповітряної оборони. Ми також нарощуємо наше співфінансування з європейськими партнерами оборонної промисловості, щоби виробляти більше боєприпасів для українських Збройних сил", – додав Стьоре.

Як повідомлялося, Норвегія в рамках довгострокової програми допомоги Україні планувала виділити Україні наступного року близько $1,4 млрд, половину з цих коштів спрямують на військову допомогу.

Нагадаємо, у лютому Стортинг (парламент Норвегії) погодив багаторічну програму підтримки України.

Програма підтримки названа на честь лауреата Нобелівської премії миру Фрітьофа Нансена в пам’ять про його видатну гуманітарну діяльність в Україні сто років тому. Вона передбачає виділення Україні 75 мільярдів норвезьких крон протягом п’ятирічного періоду 2023–2027 років, тобто 15 мільярдів норвезьких крон щорічно, а також додатковий однорічний розподіл у 2023 році в розмірі 5 мільйонів норвезьких крон країнам, що розвиваються.
 

Ще на цю тему