Україна розбудовує на кордоні з Румунією пункти пропуску для пришвидшення руху транспорту

15:00 13.12.2023

Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України разом із румунськими колегами працює над реалізацією проєктів у секторі автомобільних перевезень, які дозволять розвантажити пункти пропуску в транспортному коридорі з Євросоюзом.

Про це заявив віцепрем’єр-міністр з відновлення України - міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков на конференції «The Reconstruction of Ukraine: A Strategic Role for Romania», передає Укрінформ.

«У секторі автомобільних перевезень ми працюємо над двома пріоритетними проєктами. Перше - це зелений коридор між пунктами пропуску Рені - Джурджулешти - Галац (Україна - Молдова - Румунія). Наша мета - запустити спільний митний та прикордонний контроль на Рені. Для цього ми вже реконструюємо пункт пропуску», - сказав Кубраков.

За його словами, на початку 2024 року планується завершити роботи на пункті пропуску і запустити спільний контроль. Це зменшить кількість зупинок вантажівок та пришвидшить контрольні та митні процедури.

У довгострокових планах - масштабна реконструкція пункту пропуску Рені.

Другим проєктом є запуск вантажівок через новий пункт пропуску Красноїльськ - Вікова-де-Суз.

«Це новий пункт пропуску, який зараз перетинають лише порожні автівки. Ми пропонуємо пілотний проєкт для збільшення пропускної спроможності спільного кордону», - пояснив Кубраков.

Українська сторона також зацікавлена у реконструкції переходу Порубне - Сірет. На ньому планується облаштувати додаткові чотири смуги(дві на в'їзд, дві - на в'їзд) та облаштувати сервісні зони з обох сторін.

Також Україна та Румунія зараз активно працюють над новими проєктами вантажних пунктів пропуску Біла Криниця - Клімауць та Біла Церква - Сигету-Мармацей. Це значно розвантажить сусідні пункти пропуску та пришвидшить доставку товарів, сировини, зерна до морських портів у Румунії, насамперед Галаца та Констанци.

Українська сторона також зацікавлена налагодити проходження порожніх вантажівок через пункт пропуску Дяківці - Раковець на першому етапі, а в перспективі - ще й із вантажем.

«Станом на початок грудня в черзі перед Порубним стоять дві з половиною тисячі транспортних засобів. А це майже 10 діб очікування. І ця тенденція триває вже два місяці. Нам точно є що перевозити. Нашим спільним успіхом буде облаштувати логістику кордону так, щоб перевозити більше і без черг», - наголосив Кубраков.
 

Ще на цю тему