Новим зерновим коридором з одеських портів вийшло 250 вантажних суден

08:20 13.12.2023

Новим морським коридором до українських портів вже скористалося 250 суден, які експортували 9 млн тонн вантажів з портів Великої Одеси.

Про це повідомив заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Юрій Васьков на підсумковій зустрічі команди Мінвідновлення з головами дипмісій та громадськістю, пише Цензор.НЕТ.

За даними заступника міністра, станом на кілька днів тому 241 судно з вересня експортувало майже 8,6 млн тонн вантажів, у тому числі 6 млн тонн агропродукції.

Зокрема, у листопаді кількість суден збільшилася до 110 з 52 у жовтні та 5 у вересні, перевищивши показник річної давності "Чорноморської зернової ініціативи": "зерновим коридором" у листопаді 2022 року пройшли 84 судна.

За словами Васькова, експорт новим українським коридором у грудні може досягти 5 млн тонн, тоді як у грудні минулого року "зерновим коридором" було вивезено 3,8 млн тонн.

Нагадаємо, у липні Росія вийшла з Чорноморської зернової ініціативи і заявила, що розглядатиме будь-яке цивільне судно, яке залишатиме порти України як військову ціль. Після цього Росія почала масовані атаки на українські порти на Дунаї, завдаючи ударів "шахедами" по зерносховищам та перевантажувальним комплексам.

Своює чергою Україна встановила свій тимчасовий маршрут із портів Великої Одеси , який працює без Туреччино, ООН та РФ.
 

Ще на цю тему