Азербайджан отримав регіональну підтримку для проведення кліматичного саміту COP29

21:00 09.12.2023

Азербайджан, схоже, буде приймати саміт з питань зміни клімату COP29 наступного року після того, як в суботу заручився підтримкою інших країн Східної Європи.

Про це пише Європейська правда з посиланням на Reuters.

Країни східноєвропейського регіону, який має прийняти саміт наступного року, підтримали заявку Баку під час саміту COP28 в Дубаї, розблокувавши геополітичний глухий кут щодо наступної глобальної зустрічі для вирішення проблеми зміни клімату.

Два джерела, знайомі з ходом переговорів, повідомили Reuters, що країни регіональної групи офіційно підтримали заявку Азербайджану на засіданні в суботу вдень.

"Ми дуже вдячні всім країнам, зокрема Східноєвропейській групі та Об'єднаним Арабським Еміратам, що приймають саміт, за їхню підтримку", – заявив міністр екології країни Мухтар Бабаєв на саміті COP28.

Рішення про приймаючу сторону було відкладено після того, як Росія заявила, що накладе вето на будь-яку заявку країни Європейського Союзу на проведення саміту.

Заявка Баку все ще потребує офіційного схвалення з боку майже 200 країн, присутніх на переговорах COP28, але делегати заявили в суботу, що очікують, що це голосування буде лише формальністю.

Місця проведення кліматичних самітів ООН зазвичай оголошуються за кілька років до їх початку, і тупикова ситуація, в якій опинився Баку, залишила йому мало часу на підготовку до масового зібрання.

Речник Міністерства закордонних справ Азербайджану Айхан Гаджизада заявив Reuters у п'ятницю 8 грудня, що Баку добре підготовлений до проведення саміту, з достатньою кількістю майданчиків і зручностей.

Головування на кліматичному саміті ООН дає країні величезний вплив на його порядок денний і результати.

У четвер 7 грудня Азербайджан і Вірменія оголосили про угоду, яка дозволить Баку подати заявку на участь у COP29 без загрози вето з боку Вірменії.

Раніше агентство Reuters повідомило, що Молдова висунула свою кандидатуру на головування у COP наступного року і Сербія також розглядає таку можливість. 

Однак ці пропозиції прозвучали ще до угоди між Баку і Єреваном.

Цьогорічний кліматичний саміт ООН в ОАЕ був найбільшим за всю історію.