Рада ухвалила низку євроінтеграційних законів у сфері антикорупції

19:20 08.12.2023

На виконання критеріїв Єврокомісії для відкриття переговорів про вступ України до ЄС Верховна Рада у п'ятницю 8 грудня схвалила за основу та в цілому законопроєкти про збільшення складу НАБУ, посилення самостійності та незалежності САП, а також розширення повноважень НАЗК.

Як пише "Європейська правда", про це в Telegram повідомив нардеп Ярослав Железняк.

Закон про НАБУ передбачає збільшення граничної чисельності штату Національного антикорупційного бюро України з 700 до 1000 осіб. Зокрема кількість осіб начальницького складу має збільшитись з 500 до 750 осіб.

Згідно із законом про Спеціальну антикорупційну прокуратуру, САП виводять зі структури офісу генерального прокурора та реорганізують її в окремий орган прокуратури в загальній системі органів прокуратури зі статусом окремої юридичної особи публічного права.

Також передбачаються зміни процедури конкурсного добору на посади керівника, його заступників та прокурорів САП.

Закон про Національне агентство із запобігання корупції передбачає можливість НАЗК перевіряти майно, набуте до публічної служби, та перевіряти майно, набуте декларантами до призначення на посаду державної служби, без шкоди для правил, що застосовуються до національної безпеки під час воєнного стану.

Також у п'ятницю Рада схвалила за основу та в цілому законопроєкт 10288-1, який передбачає зміни до деяких законів щодо прав нацменшин, аби врахувати експертну оцінку Ради Європи та виконати критерій Єврокомісії для відкриття переговорів про вступ до ЄС.

Ще на цю тему