Британія викликала до МЗС російського посла через кіберзлочини

18:00 07.12.2023

Влада Великої Британії викрила низку спроб російських спецслужб за допомогою кібероперацій атакувати високопоставлених осіб та організацій в країні.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у пресрелізі уряду.

«Спроби Росії втрутитися в політику Великої Британії є абсолютно неприйнятними та спрямовані на загрозу нашим демократичним процесам. Незважаючи на неодноразові зусилля, вони зазнали невдачі. Застосовуючи санкції до винних і викликаючи сьогодні російського посла (до МЗС Британії - ред.), ми викриваємо їхні злісні спроби впливу та проливаємо світло на ще один приклад того, як Росія вирішує діяти на світовій арені. Ми продовжуватимемо співпрацювати з нашими союзниками, щоб викрити приховану кіберактивність Росії та притягнути Росію до відповідальності за її дії», - заявив глава МЗС Девід Кемерон.

Зазначається, що після розслідування, проведеного Національним агентством із боротьби зі злочинністю, Велика Британія сьогодні наклала санкції на двох членів кіберугрупування Star Blizzard за їхню участь у підготовці фішингових кампаній і пов’язану з ними діяльність, яка призвела до несанкціонованого доступу та викрадання конфіденційних даних, яка була спрямована на підрив британських організацій та британського уряду.

У санкційний список потрапили Руслан Перетятко, офіцер російської розвідки ФСБ, член Star Blizzard (Callisto Group) та Андрій Корінець, він же Олексій Догужієв, який є членом Star Blizzard.

Star Blizzard також широко відома як Callisto Group, SEABORGIUM або COLDRIVER. Вона управляється офіцерами ФСБ.

Кібергрупа також вибірково зливала та поширювала інформації відповідно до цілей російського влади, зокрема для підриву довіри до політики у Великій Британії та інших державах.

Ще на цю тему