У США оголосили обвинувачення чотирьом військовим РФ за катування американця в Україні

19:20 06.12.2023

Міністерство юстиції США оголосило обвинувачення чотирьом російським солдатам за воєнні злочини проти американця, який жив в Україні під час повномасштабного вторгнення Росії, що стало першим подібним випадком.

Про це, як повідомляє "Європейська правда", на брифінгу в середу оголосив генеральний прокурор США Меррік Гарланд.

Згідно із судовими документами, оприлюдненими у федеральному суді штату Вірджинія, четверо російських солдатів викрали американця з будинку в українському селі Милове, били й катували його протягом 10 днів у квітні 2022 року.

Серед іншого, американця роздягали догола, йому зв'язали за спиною руки й били кулаками, ногами та прикладами автоматів, а також фотографували чоловіка й погрожували йому зґвалтуванням.

Під час незаконного утримання американця катували четверо обвинувачених та інші неназвані співвідповідачі. За словами Гарленда, обвинувачені – офіцери Сурен Мкртчан і Дмитрій Буднік, а також двоє військових на ім’я Валерій і Назарій (їхнє прізвище не уточнюється), які жили в Росії з 2021 року.

Ця справа – перший випадок, коли уряд США застосував закон, спрямований на переслідування тих, хто скоює воєнні злочини проти американських громадян за кордоном. "Це також важливий крок у притягненні Росії до відповідальності за скоєні в Україні злочини", – додав американський генпрокурок.

Ще на цю тему