Росія продовжує нарощувати експорт борошна на світові ринки

11:40 05.12.2023

За січень-жовтень 2023 року росія експортувала 990 тис. тонн борошна (пшеничного і пшенично-житнього), що майже на третину більше, ніж за аналогічний період 2022 року та перевищує обсяг експорту усього минулого року.

Як пише ЦТС, найбільшим імпортером борошна з рф за 10 місяців 2023 року став Ірак (150 тис. т), далі йдуть Грузія (126 тис. т) та Китай (100 тис. т).

Російський центр "Агроекспорт" вважає, що потенційно країна-агресор може збільшити експорт ще на 500 тис. т щорічно.

Нагадаємо, що в 2022 році, на тлі блокування українських портів, росія збільшила експорт пшеничного борошна в 3,3 рази, до 875 тис. т.

Одним з факторів такого різкого зростання російські експерти називали те, що "Україна різко скоротила експорт борошна, що сприяє збільшенню постачання (росією) як країнам - традиційним імпортерам російського борошна, так і на нові ринки".

Також слід додати, що нарощування росією експорту борошна може відбуватися і за рахунок використання для його виробництва краденого зерна з тимчасово окупованих територій України. Як вже неодноразово повідомлялося, окупанти вивозять зерно до рф через порти Бердянськ, Маріуполь та порти окупованого Криму. У цьому контексті варто нагадати, що січні-жовтні порти Криму обробили 2,2 млн т вантажів. Це в 7 разів більше, ніж за аналогічний період 2022 року. "Збільшення даного показника пов’язане в основному зі збільшенням перевалки зернових культур", - заявляли представники окупаційної адміністрації. Настільки суттєве зростання експорту зернових вантажів через порти Криму може бути пояснене лише одним фактором - вивезенням росіянами зерна з тимчасово окупованих територій України.
 

Ще на цю тему