Посли ЄС починають дебати щодо початку переговорів про членство України – ЗМІ

10:40 05.12.2023

Посли країн-членів Європейського Союзу зустрінуться у вівторок, 5 грудня, щоб обговорити пропозиції про початок переговорів щодо членства України.

Про це повідомляє Sky News із посиланням на офіційних осіб та дипломатів, передає Укрінформ.

Як зазначається, зустріч послів є початком підготовки до грудневого саміту, на якому обговорюватиметься питання не лише євроінтеграції України, а й щодо Молдови, Грузії, Боснії і Герцеговини та інших країн.

Зокрема, завтра розпочнеться обговорення проєкту угоди лідерів країн ЄС.

За даними телеканалу, початковий проєкт рішення саміту містить формулювання: «Європейський Союз вирішує розпочати переговори про вступ з Україною та Молдовою».

Щодо Грузії у проєкті сказано, що країна отримає статус кандидата в члени ЄС «з розумінням того», що Тбілісі виконає певні умови.

Стосовно Боснії і Герцеговини у проєкті зазначається, що переговори мають розпочатися «щойно буде досягнуто необхідного рівня відповідності критеріям членства».
8 листопада Європейська комісія рекомендувала Єврораді відкрити переговори про вступ України і Молдови до ЄС. Також вона рекомендувала за певних умов відкрити переговори з Боснією і Герцеговиною та надати статус країни-кандидата для Грузії.

14 грудня цього року Європейська рада має розглянути питання про початок переговорів про вступ України до ЄС.
 

Ще на цю тему