Оголошені наслідки підриву у критично важливому для РФ Сєвєромуйському тунелі БАМ(фото)

09:30 02.12.2023

Сєвєромуйський тунель й так був вузьким гирлом усього БАМу, який є лише одним з двох маршрутів які з'єднують Далекий Схід, Китай та КНДР з РФ

Як повідомляе Війсковий портал« DEFENSE EXPRESS»
УРФ кваліфікували терактом вибух у критично важливому для глобальної логістики Сєвєромуйському тунелі на Байкало-Амурській магістралі, який стався вчора в ніч на 30 листопада (29 листопада близько 17:20 за місцевим часом). Останнє вже говорить про наслідки, які у РФ не змогли замовчати попри початкові спроби повідомити про "задимлення у результаті пожежі" в одному з вагонів.

Як повідомляють неофіційні джерела у РФ (Telegram-канал Baza), під час проходження тунелем був підірваний состав, який складався з 50 вагонів, серед яких було 41 цистерна з дизельним пальним, а ще 3 - з авіаційним керосином.


Після вибуху вдалось витягти лише 14 цистерн, тобто у тунелі залишилось ще 35 вагонів й витягти їх, як зазначено, неможливо через пошкодження рейок та часткове затоплення тунелю паливом. До цього також треба додати, що у результаті пожежі цілком ймовірно було виведено з ладу систему сигналізації й електрифікації в тунелі.

 

Сєвєромуйський тунель

Офіційно в управлінні російських залізничних доріг повідомили, що рух потягів організовано по обхідній ділянці й виконується "з незначним збільшенням часу". Водночас єдиний обхідний шлях на цій ділянці БАМу - так званий "Чортів міст", який є вузьким гирлом всієї магістралі та заради ліквідації якого якраз й був збудований 15-км Сєвєромуйський тунель будівництво якого з перервами тривало 26 років та завершилось лише у 2003 році.


"Чортів міст" на БАМі

Цей міст не експлуатувався з того часу, але, як зазначалось підтримувався у робочому стані. Але проходження цієї ділянки потребувало зменшення швидкості до 20 км/год, обмеження загальної ваги составу та використання додаткових локомотивів для підштовхування.

Але, за поки офіційно не підтвердженою інформацією саме на ньому був підірваний ще один потяг. Також треба зазначити, що БАМ на цій ділянці одноколійний, що значно погіршує логістичну ситуацію.

Для розуміння складності які це спричиняє, сам по собі Сєвєромуйський тунель вже був дуже вузьким гирлом всього БАМу задекларована пропускна спроможність (станом на початок 2020 років) складала близько 53 млн тонн на рік. Бо цей тунель дозволяв провозити до 16 млн тонн на рік. А використання обхідного маршруту й так знижував цей параметр на порядки.


Тобто навіть тимчасове припинення функціонування Сєвєромуйського тунелю та взагалі цієї ділянки вже створює величезні проблеми для логістики, бо БАМ є однією з двох залізничних магістралей, що з'єднує Далекий Схід з іншою частиною РФ, а також є частиною логістичних маршрутів до Китаю та, що не менш важливо з КНДР.

Але він не є єдиним залізничним сполученням, бо південніше БАМу проходить Транссибірська магістраль, задекларована пропускна спроможність якої оцінюється у близько 72 млн тонн на рік. Хоча ця магістраль також має свої вузькі гирла.

Ще на цю тему