ЄС у 2023 році збільшив імпорт ядерного палива з РФ – ЗМІ

19:20 01.12.2023

П’ять країн ЄС продовжують купувати ядерне паливо у Росії. Показники у 2023 році збільшились порівняно з довоєнними роками.

Про це свідчать дані Агентства Євратому з постачання, повідомляє Цензор.НЕТ із посиланням на Sky News.

Як зазначається, п'ять країн Євросоюзу, які використовують водо-водяні реактори ВВЕР російського зразка, у 2023 році перевищать рівень імпорту ядерного палива з РФ порівняно з 2021 роком.

"Імпорт країнами, що експлуатують реактори ВВЕР російського виробництва, зріс у 2022 році в порівнянні з 2021 роком, і, швидше за все, зросте у 2023 році в порівнянні з роком, що передував російському вторгненню", - заявив виконувач обов'язків глави Агентства Євратому.

В Агентстві уточнили, що минулого року ці п'ять країн - Болгарія, Чехія, Фінляндія, Угорщина та Словаччина - купили на 30% більше послуг з переробки у Росії й на 22% більше послуг зі збагачення.

"Підприємства у цих країнах створюють додаткові запаси свіжого палива. Подальші попередні закупівлі, швидше за все, у короткостроковій перспективі сприятимуть збільшенню кількості матеріалів, що надходять на реактори ВВЕР з Росії порівняно з 2021 роком", - додав в.о. глави Агентства.

Хоча такий імпорт не підпадає під санкції ЄС, блок прагне зменшити свою залежність від Москви. Минулого року загальний обсяг імпорту з російської атомної енергетики залишався стабільним, попри зростання попиту на ядерну енергію, спричинене високими цінами на енергоносії та прагненням скоротити викиди вуглецю.
 

Ще на цю тему