Швейцарія назвала суму заморожених російських активів

16:20 01.12.2023

Швейцарія заморозила приблизно 7,7 мільярда швейцарських франків (8,81 мільярда доларів) російських фінансових активів. 

Про це повідомляє Reuters, пише ZN.UA.

Ця цифра, за попередньою оцінкою, дещо збільшилася з 7,5 мільярдів франків, які уряд Швейцарії заблокував минулого року після того, як країна приєдналася до санкцій Європейського Союзу.

Державний секретаріат Швейцарії з економічних питань (SECO), який здійснює нагляд за запровадженням санкцій, заявив, що цифра 7,7 мільярда франків є лише черговою оцінкою і може змінитися. Точну цифру важко назвати через те, що до санкційного списку додаються або вилучаються нові особи, а також через судові справи щодо заморожування або розблокування активів.

Більш точна цифра очікується до кінця другого кварталу 2024 року, коли швейцарські банки відзвітують перед урядом.

Зростання кількості заморожених активів пов'язане з розширенням санкційного списку на 300 осіб і 100 компаній та організацій за останні 12 місяців. До нього також включені прибутки від грошових депозитів, облігацій, акцій, а також нерухомості та дорогих автомобілів. Берн також заблокував рух 7,4 мільярда франків у валютних активах, що належать російському центральному банку.

Державний секретаріат Швейцарії з економічних питань відмовився коментувати, чиї саме активи були заморожені.

Тим не менш, заблоковані активи - це лише частина загального багатства росіян у Швейцарії, оскільки, за оцінками Швейцарської асоціації банкірів, у банках країни зберігається 150 мільярдів швейцарських франків.

Президент Швейцарії Ален Берсе пообіцяв більшу підтримку Україні під час візиту до Києва минулого місяця і обговорив можливість використання прибутків від заморожених російських активів для допомоги у відновленні країни.

Європейська комісія працює над пропозицією об'єднати частину прибутків, отриманих від заморожених активів РФ, для допомоги Україні та для післявоєнної відбудови. Швейцарія бере участь в обговоренні, але ще не вирішила, чи підтримуватиме цю пропозицію.

Водночас підтримка Швейцарії для Києва обмежена: країна відхилила прохання про дозвіл на постачання зброї та боєприпасів швейцарського виробництва в Україну, посилаючись на нейтралітет.
 

Ще на цю тему