Єврокомісія готова оприлюднити «ризикований» проєкт використання російських активів для України – Bloomberg

08:20 01.12.2023

Європейський Союз прогресує щодо пропозиції оподатковувати прибуток від понад 200 мільярдів євро заморожених активів російського центрального банку для допомоги у відновленні України – незважаючи на занепокоєння з боку кількох країн-членів. 

У Єврокомісії заявили, що лідери ЄС доручили виконавчій владі союзу прискорити роботу над пропозиціями. Зустріч між національними експертами та Комісією 6 грудня стане ключовим моментом для визначення того, чи достатньо зменшилися розбіжності, повідомляє ZN.UA з посиланням на Bloomberg.

Європейська комісія планує, попередньо, оприлюднити 12 грудня свій законопроєкт, який передбачає введення податку на доходи від заморожених активів. За словами особи, знайомої з ходом обговорення, у проекті буде роз'яснено, що деякі питання, порушені країнами-членами, все ще потребують вирішення, і що пропозиція ЄС не вплине на національні податки чи інші заходи.

Питання використання прибутків від заморожених активів Росії розділило 27 країн-членів ЄС: Бельгія, Німеччина, Франція, Італія та Люксембург висловили застереження щодо прискорення процесу і закликали до більш поступового підходу. Минулого тижня вони заявили іншим послам ЄС, що виконавча влада ЄС повинна почати з більш неформального документа, щоб продовжити звуження різних варіантів використання прибутків, оскільки вони вважають передчасним висувати юридичну пропозицію, повідомили люди, знайомі з цим питанням.

ЄС вже кілька місяців обговорює, як швидко реалізувати можливість застосування податку на прибуток, отриманий від російських активів, і спрямувати ці кошти на відновлення України. За оцінками, понад 200 мільярдів євро російських суверенних активів, що потрапили під санкції, знаходяться в ЄС, причому більшість з них – у кліринговому центрі Euroclear, що базується в Бельгії. Менші суми знаходяться в інших країнах ЄС.

Російські активи, що перебувають під санкціями і заморожені в Euroclear, принесли майже 3 мільярди євро прибутку з моменту їхнього заморожування до третього кварталу цього року. Очікується, що ця цифра продовжить зростати. Схвалення законопроєкту 12 грудня Єврокомісією дозволить лідерам ЄС розглянути його на саміті в Брюсселі, який відбудеться пізніше.
 

Ще на цю тему