Глава МЗС Естонії застеріг естонців від підписання декларацій лояльності Росії

20:20 30.11.2023

Естонський міністр закордонних справ Маргус Тсахкна застеріг жителів Естонії від підписання пропонованого договору про лояльність при поїздках до Росії, оскільки це може мати серйозні наслідки в Естонії.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє ERR.

"Зараз, якщо ви подивитеся на цю (російську – ред.) ініціативу, вона вимагає присяги на вірність їхньому підходу до історії, їхньому підходу до світу, по суті, також присяги на вірність агресії, яка здійснюється сьогодні.

І я точно не рекомендую жодному естонцю її підписувати, тому що в якийсь момент десь з'являється документ, де людина погодилася з усім тим, що сьогодні здійснює Росія – порушенням міжнародного права, геноцидом, депортацією дітей, агресією. І якщо хтось поставив свій підпис, що він дійсно підтримує все це, то він насправді є людиною, яка підтримує агресію, і це може мати дуже серйозні наслідки", – сказав Тсахкна.

Міністерство внутрішніх справ Росії оголосило в середу, що готує проєкт, який вимагатиме від іноземців, які в'їжджають в країну, підписувати "договір про лояльність". Цим договором вони обіцяють утримуватися від критики офіційної внутрішньої і зовнішньої політики Росії, жодним чином не дискредитувати органи влади і посадових осіб, а крім того, іноземці, які підписали договір, зобов'язуються не пропагувати "нетрадиційні сексуальні стосунки" і не принижувати такі цінності, як "шлюб як союз між чоловіком і жінкою".

Законопроєкт також забороняє так зване "спотворення історичної правди" в контексті Другої світової війни. Російська влада називає "спотворенням історичної правди" такі інтерпретації війни, в яких йдеться про співпрацю між СРСР і нацистською Німеччиною у формі пакту Молотова-Ріббентропа, або підкреслюється роль інших союзників (таких як США і Британія) поряд з СРСР у розгромі нацистської Німеччини.

Естонія в четвер також укотре застерегла своїх громадян від "будь-яких поїздок" до Росії на тлі планів можливого тимчасово закриття кордону через побоювання щодо напливу мігрантів.

Ще на цю тему