Сенат Румунії дозволив переслідувати експрем’єра у справі про COVID-закупівлі

09:20 30.11.2023

Сенат Румунії в середу 29 листопада за поданням Національного антикорупційного управління країни зняв депутатську недоторканність із колишнього прем’єра Флоріна Кицу, який фігурує у справі про необґрунтовані закупівлі мільйонів доз COVID-вакцин.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на румунську службу "Радіо Свобода".

За зняття з Кицу недоторканності проголосували 90 із 92 сенаторів. Це означає, що тепер правоохоронці можуть офіційно оголосити йому підозру й притягти до відповідальності.

Колишній прем’єр Румунії під час виступу в парламенті стверджував, що його рішення під час пандемії коронавірусу мали на меті захистити здоров’я громадян.

Президент Румунії дав згоду на розслідування щодо двох ексміністрів за ковідні закупівлі
"Я вважаю, що Румунія зробила те, що повинна була зробити. Я правильно виконав свої обов'язки відповідно до чинного законодавства", – заявив Кицу.

Колишній прем'єр-міністр Румунії разом із двома ексміністрами охорони здоров'я звинувачуються антикорупційними прокурорами у зловживанні службовим становищем з особливо тяжкими наслідками, збитки від яких оцінюють в понад мільярд євро.

За твердженням румунського Національного антикорупційного управління, уряд Кицу безпідставно закупив 52 мільйони доз COVID-вакцини протягом січня-травня 2021 року, оскільки країна вже законтрактувала достатні 37 мільйонів доз.

Вакцинація проти COVID-19 почалася в Румунії в грудні 2020 року, і на сьогодні було використано майже 17 мільйонів доз.

Ще на цю тему